تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,675 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,384 |
تاثیر وزن لاشه و جنس بر کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب گوسفندان نژاد زل | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 7، دوره 44، شماره 2، مرداد 1392، صفحه 167-175 اصل مقاله (253.92 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2013.35566 | ||
نویسندگان | ||
علیرضا یوسفی* 1؛ حمید کهرام2؛ احمد زارع شحنه3؛ مصطفی صادقی4؛ سلمان نصرالهی5 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
2استادیار گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
3استاد گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
4استادیار، گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
5دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه تهران- قطب علمی بهبود کیفیت و کمیت لاشه گوسفندان بومی | ||
چکیده | ||
هدف از این مطالعه تعیین اثر وزن لاشه و جنس بر کیفیت گوشت و ترکیب اسیدهای چرب ماهیچهی راستهی گوسفندان زل بود. سی راس بره زل (15 راس نر و 15 راس ماده) از گلهی پرورش یافته در مرتع به طور تصادفی انتخاب شد. پس از کشتار، بر اساس وزن، لاشهها به دو گروه (>15 و <15 کیلوگرم) تقسیم شد. چربی پشت و چربی درونماهیچهای بهطور معنیداری در گوسفندان دارای وزن لاشه بالاتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده بیشتر بود (05/0p<). همچنین گوسفندان دارای لاشهی سنگینتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده، شاخص قرمزی گوشت (a*) بالاتری داشتند (به ترتیب 01/0p< و 05/0p<). شاخص زردی گوشت (b*) گوسفندان ماده نسبت به گوسفندان نر بهطور معنیداری بالاتری بود (05/0p<). تولید شیرابه در گوسفندان با لاشهی سنگینتر (وزن لاشه بیشتر از 15 کیوگرم) کمتر بود (05/0p<)؛ درحالیکه گوشت گوسفندان ماده افت حاصل از پخت و نیروی برش کمتر نشان داد (05/0p<). نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع (PUFA/SFA) در گوسفندانی که لاشهی سبکتر داشتند و گوسفندان ماده بهطور معنیداری بالاتر بود (05/0p<). نسبت اسیدهای چرب 6n- به 3n- در گوسفندان دارای لاشهی سبکتر، کمتر از گروه دارای لاشهی سنگینتر بود (05/0p<). گوشت گوسفندان نر نسبت به ماده شاخص گرفتگی رگی (Atherogenic Index= C12:0+C14:0+C16:0/n-3PUFA+n-6PUFA+MUFA) :AI)) کمتری داشت (05/0p<). در مجموع، گوشت برههای نر و گوسفندانی که لاشهی کمتر از 15 کیلوگرم (متوسط وزن زنده 30 کیلوگرم) داشتند، از نظر کیفیت تغذیهای و رنگ، وضعیت مطلوبتری داشت؛ هر چند برخی از شاخصهای کیفیت گوشت (نیروی برش و افت حاصل از پخت) در گوسفندان با وزن لاشهی بالاتر از 15 کیلوگرم و گوسفندان ماده بهتر بود. بنابراین، با توجه به نتایج میتوان گوشت تولیدی گوسفندان نر و گوسفندانی که وزن لاشهی کمتر از 15 کیلوگرم داشتند را به عنوان گوشتی سالمتر از نظر شاخصهای چربی و با کیفیتتر از نظر شاخصهای رنگ معرفی کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
کیفیت گوشت؛ ترکیب اسیدهای چرب؛ وزن لاشه؛ جنس؛ گوسفند زل | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,445 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,208 |