تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,504 |
تعداد مقالات | 70,305 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,582,576 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 96,799,407 |
ارزیابی تنوع مورفولوژیکی و بازده اسانس در برخی جمعیت های آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen) | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 1، دوره 44، شماره 2، شهریور 1392، صفحه 119-128 اصل مقاله (230.69 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2013.35045 | ||
نویسندگان | ||
مصباح بابالار* 1؛ فاطمه خوش سخن2؛ محمدرضا فتاحی مقدم3؛ عباس پورمیدانی4 | ||
1استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
2دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
3دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران | ||
4مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تنوع فنوتیپی گیاه آویشن کوهی، بذور ده جمعیت از گونه آویشن کوهی (Thymus kotschyanus) از رویشگاه های طبیعی آن در استان های گیلان، مازندران، آذربایجان غربی، سمنان و قزوین جمع آوری و در ایستگاه تحقیقاتی قم در سال 1386 کاشته شدند. سپس صفات مورفولوژی و فنولوژیکی مختلف این گیاهان شامل ارتفاع گیاه، طول برگ، عرض برگ، فاصله میان گره، قطر گل آذین، بازده اسانس و زمان های شروع گلدهی، گلدهی کامل و رسیدن بذر ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که جمعیت های مورد بررسی در کلیه صفات بجز طول دم گل و قطر گل آذین تفاوت معنی داری داشتند. همبستگی معنی داری در بین صفات مشاهده شد که از مهمترین آن ها همبستگی مثبت و معنی دار بازده اسانس با صفت تعداد گل در گل آذین، فاصله میانگره، وزن خشک و وزن ترگیاه بود. از روش تجزیه به عامل ها برای تعیین تعداد عامل های اصلی فرق گذار بین جمعیت های مورد مطالعه و صفات تشکیل دهنده هر عامل استفاده شد. تجزیه به عامل ها نشان داد که 5 عامل اصلی توانستند 9/82% از کل واریانس صفات را توجیه نمایند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه کلاستر، 10 جمعیت آویشن کوهی در 4 گروه مستقل قرار گرفتند. جمعیت مازندران2 بیشترین بازده اسانس و تعداد گل در گل آذین را به خود اختصاص داد که از نظر صفات اصلاحی، بسیار مطلوب برای این گیاه به حساب می آید. | ||
کلیدواژهها | ||
تنوع فنوتیپی؛ آویشن کوهی؛ مورفولوژی؛ فنولوژی؛ گیاه دارویی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,895 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4,587 |