تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,033 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,502,666 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,766,823 |
بررسی ارزش رجحانی سه گونه از مراتع مناطق استپی ایران برای گوسفند | ||
نشریه علمی - پژوهشی مرتع و آبخیزداری | ||
مقاله 10، دوره 65، شماره 4، دی 1391، صفحه 552-541 اصل مقاله (731.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jrwm.2012.32052 | ||
نویسنده | ||
محمد فیاض* | ||
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، ایران | ||
چکیده | ||
توجه به کیفیت و کمیت گیاهان علوفهای، خوشخوراکی و ارزش رجحانی گونهها، میزان برداشت از گونه، از جمله اطلاعات مورد نیاز برای مدیریت صحیح چرای دام در مرتع است. در این تحقیق ارزش رجحانی سه گونه Artemisiasieberi، Stipaarabica و Scariolaorientalis شاخص مراتع استپی کشور، در استانهای کرمان، یزد و اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا تیپ گیاهی درسایتهای نمونه مشخص، سپس فهرست فلورستیک منطقه تهیه گردید. بررسیها در بهار و تابستان صورت گرفت. جهت تعیین ارزش رجحانی گونهها از شاخص انتخاب گونه استفاده شد.در نمونه برداری پوشش گیاهی از روش نمونه گیری تصادفی با قاب یک متر مربعی استفاده شد. مقایسه ارزش رجحانی گونهها در زمانها و مکانهای مختلف آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی به کار گرفته شد. بررسی ارزش رجحانی نشان داد بین گونههای گیاهی و سایتهای مورد مطالعه در سطح 5درصد اختلاف معنیدار وجود دارد ولی بین ماههای مختلف اختلاف معنیداری وجود ندارد. همچنین اثر متقابل گونه و مرحله چرا در این طرح معنیدار نشد. همچنین ارزش رجحانی گونه Artemisiasieberi وStipaarabica مورد چرای گوسفند در ماههای مختلف با یکدیگر متفاوت بودند.گونه Artemisiasieberi در سایت ندوشن بیشترین ارزش رجحانی را به خود اختصاص داده است. نتایج مطالعات ارزش رجحانی در سه سایت استپی نشان داد که در سایت سه (Soh) گونههای گیاهی از ارزش رجحانی بالاتری نسبت به سایتهای ندوشن و دهنو برخوردار هستند. اقلیم، خاک و تفاوت در عوامل زیستگاهی از عوامل موثر در خوشخوراکی محسوب میشوند که سبب تغییرات چشم گیری در میزان خوشخوراکی گیاهان مرتعی و حتی یک گیاه خاص از مکانی به مکان دیگر شدهاند. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش رجحانی؛ خوش خوراکی؛ شاخص انتخاب گونه و مناطق استپی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,956 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,193 |