![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,681,548 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,911,712 |
کیفیت علوفه گونههای مرتعی در مراتع استپی «چنگوله» استان ایلام | ||
نشریه علمی - پژوهشی مرتع و آبخیزداری | ||
مقاله 1، دوره 65، شماره 3 - شماره پیاپی 1339231، آذر 1391، صفحه 277-288 اصل مقاله (234.03 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jrwm.2012.30017 | ||
نویسندگان | ||
حسین ارزانی1؛ مهدی معمری2؛ جواد معتمدی3؛ ﻣﺎﺷﺎاﷲ محمد پور4 | ||
1استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران | ||
2دانشجوی دکتری مرتعداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران | ||
3استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه، ایران | ||
4عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، ایران | ||
چکیده | ||
آگاهی و اطلاع از کافی بودن علوفة مراتع برای رفع نیازهای پروتئینی و انرژی مورد نیاز روزانة دام چراکننده در طول فصل چرا یکی از مهمترین عوامل در تعادل دام و مرتع میباشد. به همین منظور در پژوهش حاضر کیفیت علوفة گونههای مهم مراتع استپی «چنگوله» ایلام مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش از 4 گونة مرتعی شامل؛ Hammada salicornia، Salsola lanchnantha، Convolvulus oxyphyllus و Pteropyrum noeanum که از گونههای مهم و عناصر اصلی تیپهای گیاهی مراتع منطقه مورد مطالعه میباشند، در سه مرحلة فنولوژیکی (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) در سال 1387 نمونهبرداری شد. سپس شاخصهای کیفیت علوفه شامل؛ درصد پروتئین خام (CP)، درصد الیاف نامحلول در شویندة اسیدی (ADF) درصد هضمپذیری مادة خشک (DMD) و مقدار انرژی متابولیسمی (ME) اندازهگیری شد. بهمنظور مقایسة گونهها و مراحل رشد از نظر شاخصهای کیفیت علوفه، از تجزیه و تحلیل واریانس و بهمنظور مشاهدة منابع تغییرات درون گروهی، از آزمون مقایسة دانکن استفاده شد. نتایج بهـدست آمده نشان میدهد که در بین گونههای مورد مطالعه، بیشترین درصد پروتئین خام (CP)، مربوط به گونة شور روی Hammada salicorniaبوده , که در مرحلة رشد رویشی میباشد و در هر سه مرحلة فنولوژی از حد بحرانی آن (7 درصد)، برای واحد دامی در حالت نگهداری بالاتر میباشد. همچنین مقدار انرژی متابولیسمی(ME) این گونه نیز در بالاترین حالت نسبت به حد بحرانی (Mj/kg 8) در مقایسه با سایر گونهها قرار دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی متابولیسمی؛ پروتئین خام؛ حد بحرانی؛ کیفیت علوفه؛ مرحلة فنولوژی؛ هضمپذیری مادة خشک | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,579 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,170 |