تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,492 |
تعداد مقالات | 70,141 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,261,155 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 96,471,425 |
تأثیر سطوح مختلف شوری و نیتروژن بر فاکتورهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیائی دو رقم حساس و متحمل به شوری گندم نان | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 5، دوره 43، شماره 2 - شماره پیاپی 1110756، مهر 1391، صفحه 243-255 اصل مقاله (723.05 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2012.28486 | ||
نویسندگان | ||
اعظم برزوئی1؛ محمد کافی2؛ حمیدرضا خزایی3؛ نجات پیرولی بیرانوند4 | ||
1استاد یار پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی کرج | ||
2استاد دانشکده کشاورزی ، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
3دانشیار، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
4استادیاران پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی کرج | ||
چکیده | ||
به منظور مطالعه اثرات سطوح مختلف شوری و نیتروژن بر مکانیسم های بیوشیمیائی و عملکرد گندم، آزمایشی در دو سال زراعی 88-87 و 89-88 در مزرعه تحقیقات شوری، قطب علمی گیاهان زراعی ویِژه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. این مطالعه به صورت آزمایش اسپلیت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طراحی گردید. تیمارهای مورد بررسی عبارت بودند از سه سطح شوری شاهد، (آب آبیاری و بدون افزایش نمک با هدایت الکتریکی 3/1دسی زیمنس بر متر)، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر به عنوان فاکتور اصلی، سه سطح کود نیتروژن 50، 100 و150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و دو رقم گندمِ حساس(طوس) و متحمل به شوری (بم) که به صورت فاکتوریل به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. کود نیتروژنه نیز به شکل سولفات آمونیوم و در سه مرحله تقسیط گردید. نتایج نشان داد، در طی بروز تنش شوری، کاربرد مقادیر 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تغییرات مفید و معنی داری در میزان پروتئین های محلول برگی، فعالیت آنزیمهای SOD، CAT، APX و عملکرد دانه هر دو ژنوتیپ ایجاد کرد. بیشترین و کمترین میانگین مالوندآلدئید نیز به ترتیب در شوری 10 دسی زیمنس بر متر و رژیم های کودی 50 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد. در شرایط شور ارقام بم و طوس به ترتیب در سطوح کودی 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهترین واکنش را در صفات مورد مطالعه از خود نشان دادند. در این شرایط این نتایج نشان داد که نیتروژن می تواند به عنوان یک راهکار فیزیولوژیکی تحمل در برابر صدمات مضر شوری در گندم باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیم هایSOD؛ پروتئین؛ شوری؛ گندم؛ مالوندآلدئید؛ نیتروژن | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,368 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,508 |