تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,112,364 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,216,136 |
برآورد نیازهای دمایی شش رقم تجاری زردآلوی منطقه شاهرود در شرایط آزمایشگاهی و مزرعهای | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 3، دوره 14، شماره 1 - شماره پیاپی 939791، شهریور 1391، صفحه 21-32 اصل مقاله (905.69 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2012.25041 | ||
نویسنده | ||
مهدی رضایی* | ||
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود - ایران | ||
چکیده | ||
در تحقیق حاضر، نیاز سرمایی و نیاز گرمایی گلدهی شش رقم تجاری زردآلوی منطقه شاهرود به نامهای محلی جعفری، قوامی، جهانگیری، خیاری، خیوه ای و رجبعلی در شرایط آزمایشگاهی و مزرعهای مورد بررسی قرار گرفت. رقم رجبعلی و تا حدودی رقم جهانگیری در شرایط آزمایشگاهی در 500 ساعت دمای چهار درجه سانتیگراد شروع به گلدهی کردند. بقیه ارقام به جز خیاری در 750 ساعت گلدهی خود را آغاز کردند. رقم خیاری در 1000 ساعت شروع به گلدهی کرد. با توجه به اختلاف کم تاریخ گلدهی ارقام مورد بررسی، نتایج مزرعهای نشان دهنده اختلاف کم ارقام از نظر نیاز سرمایی بر حسب مدلهای مختلف بود، اما میزان نیاز سرمایی اندازه گیری شده بر اساس مدلهای مختلف تفاوتهای قابل توجهی داشتند. بر اساس مدل ساعات سرمایی ارقام حدود 1400 ساعت نیاز سرمایی داشتند، درحالی که بر اساس مدل یوتا، کارولینای شمالی و نیاز سرمایی کم این میزان برای ارقام مورد بررسی به ترتیب حدود 1000، 740 و 770 واحد بود. نیاز سرمایی بر اساس مدل دینامیکی برای همه ارقام 71 قسمت بود. میزان نیاز گرمایی برای ارقام از 1829 درجه ساعت در رقم خیوه ای تا 3387 درجه ساعت در رقم جعفری متفاوت بود. ارقام از لحاظ شروع گلدهی اختلاف چندانی با یکدیگر نداشتند، اما بین طول مدت گلدهی آنها حدود یک هفته اختلاف وجود داشت. در مکانهایی که نیاز سرمایی به خوبی برآورده میشود، تفاوتها در زمان شکوفایی ارقام کم است. | ||
کلیدواژهها | ||
تاریخ گلدهی؛ زردآلو؛ مدت گلدهی؛ نیاز سرمایی؛ نیاز گرمایی | ||
مراجع | ||
1 . دژمپور ج (1380) تعیین نیاز دمایی در چند رقم تجاری زردآلو در تبریز. نهال و بذر. 17: 20-12. 2 . طلایی ع (1377) فیزیولوژی درختان مناطق معتدله. ترجمه. انتشارات دانشگاه تهران. 421 ص.
3 . Anderson JL, Richardson EA and Kesner CD (1986) Validation of chill unit and flower bud phenology models for “Montmorency” sour cherry. Acta Horticulture. 184: 71-78.
4 . Asma BM and Ozturk K (2005) Analysis of morphological, pomological and yield characteristics of some apricot germplasm in Turkey. Genetic Resource and Crop Evolution. 52: 305-313
5 . Benedikova D (2004) The importance of genetic resources for apricot breeding in Slovakia. Fruit Ornamental and Plant Research. 12: 107-113
6 . Brown DS (1957) The rest period of apricot flower buds as described by a regression of time of bloom on temperature. Plant Physiolgy. 32: 75-85.
7 . Campoy JA, Ruiz D and Egea J (2011) Dormancy in temperate fruit trees in a global warming context: A Review. Scientia Horticulture. 130: 357-372 8 . Cesaraccio C, Spano D, Snyder RL and Duce P (2004) Chilling and forcing model to predict bud-burst of crop and forest species. Agricultural and Forest Meteorology. 126: 1-13. 9 . Citadin I, Raseira MB, Herter FG and Da Silva JB (2001) Heat requirement for blooming and leafing in peach. HortScience. 36: 305-307.
10 . Couvillon GA and Erez A (1985) Influence of prolonged exposure to chilling temperatures on bud break and heat requirement for bloom of several fruit species. American Society for Horticultural Sciences. 110: 47-50.
11 . Dennis FG (2003) Problems in standardizing methods for evaluating the chilling requirements for the breaking of dormancy in buds of woody plants. HortScience. 38: 347-350.
12 . Egea J, Ortega E, Martınez-Gómez P and Dicenta F (2003) Chilling and heat requirements of almond cultivars for flowering. Environmental and Experimental Botany. 50: 79-85.
13 . Ercisli S (2004) A short review of the fruit germplasm resources of Turkey. Genetic Resource and Crop Evolution. 51: 419-435.
14 . Erez A (2000) Bud dormancy; phenomenon, problems and solutions in the tropics and subtropics. In: Erez, A. (Ed.), Temperate Fruit Crops in Warm Climates. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands. Pp. 17-48.
15 . Erez A, Fishman S and Linsley-Noakes G (1990) The dynamic model for rest completion in peach buds. Acta Horticulture. 276: 165-174.
16 . Faust M, Sur´anyi D and Nyujt´o F (1998) Origin and dissemination of apricot. In: Janick J (Ed.) Horticultural Reviews, Vol. 22. John Wiley & Sons, Inc. Pp. 225-266.
17 . Fennell A (1999) Systems and approaches to studying dormancy: introduction to the workshop. HortScience. 34: 1172-1173.
18 . Finetto GA (1997) Effect of hydrogen cyanamide treatment after various periods of chilling on breaking endodormancy in apples bud. Acta Horticulture (ISHS). 441: 191-200.
19 . Fishman S, Erez A and Couvillon GA (1987) The temperature dependence of dormancy breaking in plants: mathematical analysis of a two-step model involving a cooperative transition. Theoretical Biology. 124: 473-483.
20 . Gianfagna TJ and Mehlenbacher SA (1985) Importance of heat requirement for bud break and time of flowering in apple. HortScience. 20: 909-911.
21 . Gilreath PR and Buchanan DW (1981) Rest prediction model for low-chilling Sungold nectarine. American Society for Horticultural Sciences. 106: 426-429.
22 . Horvath D (2009) Common mechanisms regulate flowering and dormancy. Plant Sciences. 177: 523-531.
23 . Janick J and Paull ER (2008) The Encyclopedia fruits and nuts. CABI.
24 . Ledbetter CA (2008) Apricots. In:Moore JN and Hancock F. Temperate Fruit Crop Breeding. Germplasm to Genomics. Springer Science Business Media B.V.
25 . Ledbetter CA and Peterson SJ (2004) Utilization of Pakistani apricot (Prunus armeniaca L.) germplasm for improving Brix levels in California adapted apricots. Plant Genetic Resource Newsletter. 140: 14-22.
26 . Linsley-Noakes GC and Allan P (1994) Comparison of two models for the prediction of rest completion in peaches. Scientia Horticulture (Amsterdam). 59: 107-113.
27 . Mazzitelli L, Hancock RD, Haupt S, Walker PG, Pont DA, McNicol J, Cardle L, Morris J, Viola R, Brennan R, Hedley PE and Taylor MA (2007) Co-ordinated gene expression during phases of dormancy release in raspberry (Rubus idaeus L.) buds. Experimental Botany. 58: 1035-1045.
28 . Olsen JE (2010) Light and temperature sensing and signalling in induction of bud dormancy in woody plants. Plant Molecular Biology. 73: 37-47.
29 . Richardson EA, Seeley SD and Walker DR (1974) A model for estimating the completion of rest for Redhaven and Elberta peach trees. HortScience. 9: 331-332. 30 . Rom R and Arrington EH (1966) The effect of varying temperature regimes on degree days to bloom in the “Elberta” peach. Proc. Am. Soc. HortScience. 88: 239-244.
31 . Ruiz D, Campoy JA and Egea J (2007) Chilling and heat requirements of apricot cultivars for flowering. Environmental and Experimental Botany. 61: 254-263. 32 . Samish RM and Lavee S (1982) The chilling requirement of fruit trees. In: Proceedings of the XVI International Horticultural Congress. 5: 372-388.
33 . Scorza R and Okie WR (1990) Peaches (Prunus persica L. Batsch). Acta Horticulture. 290: 177-231.
34 . Shaultout AD and Unrath CR (1983) Rest completion prediction model for Starkrimson Delicious apples. American Society for Horticultural Sciences. 108: 957-961.
35 . Sreekantan L, Mathiason K, Grimplet J, Schlauch K, Dickerson JA and Fennell AY (2010) Differential floral development and gene expression in grapevines during long and short photoperiods suggests a role for floral genes in dormancy transitioning. Plant Molecular Biology. 73: 191-205.
36 . Thompson MM (1998) Plant quarantine: a personal experience. Fruit Varity. 52: 215-219.
37 . UC FNRIC )2002( University of California, Davis, Fruit and Nut Research and Information Center. (http://fruitsandnuts.ucdavis.edu).
38 . Weinberger JH (1950) Chilling requirements of peach varieties. American Society for Horticultural Sciences. 56: 122-128.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,553 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3,044 |