تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,095,540 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,201,897 |
بررسی رابطه صفات مهم زراعی با عملکرد دانه در لاین های گندم نان | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 7، دوره 12، شماره 1 - شماره پیاپی 609265، اردیبهشت 1389، صفحه 59-67 اصل مقاله (1.08 M) | ||
نویسندگان | ||
حسین قربانی مندولکانی1؛ منوچهر خدارحمی* 2؛ فرخ درویش3؛ محمد تائب4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران | ||
2استادیار، گروه اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج | ||
3استاد، گروه اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران | ||
4- استادیار، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران | ||
چکیده | ||
به منظور تعیین روابط میان عملکرد دانه و برخی صفات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی در لاین های اینبرد نوترکیب گندم نان و تعیین سهم آن دسته از صفات که بیشترین تأثیر را بر عملکرد دانه دارند و همچنین بررسی اثر مستقیم و غیرمستقیم بین عملکرد دانه با اجزای آن، آزمایشی با 335 لاین اینبرد نوترکیب گندم نان در قالب طرح آلفالاتیس در دو تکرار در مزرعه آزمایشی بخش تحقیقات غلات مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، در سال 1386 اجرا گردید. عملکرد دانه با تمامی اجزای عملکرد همبستگی مثبت و معنی داری داشت و ضریب همبستگی بین عملکرد دانه با تعداد روز تا سنبله دهی، تعداد روز تا گرده افشانی، تعداد روز تا رسیدگی کامل، طول بیرون آمدگی پدانکل و طول میان گره دوم منفی و معنی دار بود. در رگرسیون گام به گام، سرعت تولید دانه اولین متغیری بود که وارد مدل گردید و درصد بیشتری از تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمود. تجزیه علیت عملکرد دانه و اجزای آن نشان داد که بیشترین اثرات مستقیم را به ترتیب سرعت تولید دانه و عملکرد بیولوژیک (534/0 و 532/0) بر عملکرد دانه داشتند. نتایج این بررسی حاکی از آن است که خصوصیاتی مانند تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در مترمربع، وزن دانه در سنبله، سرعت تولید عملکرد بیولوژیک، سرعت تولید دانه و عملکرد بیولوژیک را می توان به عنوان معیارهایی برای انتخاب در جهت بهبود عملکرد دانه در گندم معرفی نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه علیت؛ رگرسیون گام به گام؛ گندم نان؛ لاینهای اینبرد نوترکیب؛ همبستگی صفات | ||
مراجع | ||
1. اررانی ا (1378) اصلاح گیاهان زراعی. انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان. 2.خدارحمی م.، امینی ا. و بیهمتا م. ر (1385) مطالعه همبستگی صفات و تجزیه علیت عملکرد دانه در تریتیکاله. علوم کشاورزی ایران. 37(1): 83-77. 3. نادری ا.، هاشمی دزفولی ا. رضایی ع. و مجیدی هروان ا (1379) مطالعه همبستگی صفات مؤثر بر وزن دانه و تعیین اثر برخی پارامترهای فیزیولوژیک بر عملکرد دانه ژنوتیپهای گندم بهاره در شرایط مطلوب و تنش خشکی چکیده مقالات ششمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران. دانشگاه مازندران. ص. 121. 4 - ناروئیراد م. ر.، فرزانهجو م. فنایی ر. ارجمندینژاد ا. ر. قاسمی ا. و پلشکن پهلوان م. ر (1385) بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه به عاملها برای صفات مورفوژیک تودههای بومی گندم سیستان و بلوچستان. پژوهش و سازندگی. 19(3): 57-50.
5. Guertin WH and Bailey JP (1985) Introduction to modern Factor Analysis. Edward. Brothers. Inc., Michigan. 6. Gupta RR and Chaturvedi BK (1995) Selection parameteres for some grain and quality attributes in spring wheat. J. Agr. Sci. 15(4): 186-190. 7. Ibrahim K (1994) Association and path coefficient analysis of some traits in bread wheat. Ann. Agr. Sci. 32(3): 1189-1198. 8. Khan HA, Mohammad SH and Mohammad S (1999) Character association and path coefficient analysis of grain yield component in wheat. Field Crop Res. 17(2): 229-233. 9. Mohan DSR, Harbir S, Khola OPS and Singh H (1993) Correlation and path analysis in late sown bread wheat cv. WH-291. Field Crop Res. 6(1): 72-77. 10. Mondal AB, Sadhu DP and Sarkar KK (1997) Correlation and path analysis in bread wheat. Environ. Ecol. 15(3): 537-539. 11. Sayre KD (1998) Methods for estimating wheat yield components from hand harvested plots. Wheat especial report. CIMMYT press. 12. Sofield I, Evans LT, Cook MG and Wardlaw IF (1977) Factors influencing the rate and duration of grain filling in wheat. Aust. J. Plant Physiol. 4: 785-797. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,135 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,778 |