تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,107,522 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,212,400 |
بررسی تنوع آللی زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین در ژنوتیپهای تجاری گندم نان (Triticum aestivum L.) ایران با استفاده از نشانگرهای اختصاصی | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 13، دوره 41، شماره 2 - شماره پیاپی 246835، مرداد 1389 اصل مقاله (390.9 K) | ||
نویسندگان | ||
حمید حسینیان خوشرو؛ محمدرضا بی همتا؛ محمد اسماعیل حسنی؛ منصور امیدی | ||
چکیده | ||
جهت بررسی تنوع آللی در بلوکهای ژنی کدکننده پروتئینهای ذخیرهای گندم زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین (LMW-GS) بین 62 ژنوتیپ از گندمهای نان، نه جفت آغازگر اختصاصی برای مکانهای ژنی (Glu-A3, Glu-B3, Glu-D3) بکار گرفته شد. برای تفکیک محصولات واکنش PCR از ژل آگاروز 2 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد که تنوع قابل ملاحظهایی بین ژنوتیپهای گندم نان ایران وجود دارد. بطوری که برای بلوک ژنی Glu-A3 بوسیله دو جفت آغازگر (Glu-A3.1,2) در مجموع هشت آلل شناسایی گردید که در بین آنها آلل cبا فراوانی نسبی 311/0 بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد. برای بلوک ژنی Glu-B3 در مجموع 17 آلل، بوسیله سه جفت آغازگر اختصاصی (Glu-B3.1, 2, 3)، شناسایی شد که آلل fبا فراوانی نسبی 145/0 بیشترین فراوانی را داشت. برای بلوک ژنی Glu-D3، در مجموع 22 آلل، بوسیله چهار آغازگر اختصاصی (Glu-D3.1, 2, 3, 4) شناسایی شد که آلل h با فراوانی نسبی 174/0 بیشترین فراوانی را در بین آللهای شناسایی شده به خود اختصاص داد. با استفاده از شاخص نی میزان تنوع ژنتیکی به ترتیب برای بلوک ژنی Glu-A3 برابر 818/0، برای بلوک ژنی Glu-B3، 914/0 و برای بلوک ژنی Glu-D3، 915/0 بدست آمد. میانگین تنوع ژنتیکی (H) برای بلوکهای ژنی Glu-3 در بین ژنوتیپهای مورد مطالعه برابر با 894/0 بدست آمد. میزان تنوع ژنتیکی برای هر آغازگر نشان داد که آغازگر Glu-D3.3 قادر به شناسایی آللهای چند شکلی بیشتری نسبت به آغازگرهای دیگر است. تجزیه ارتباطی دادههای کیفی و مولکولی با استفاده از روش رگرسیون گام به گام نشان داد که ده آلل دارای بیشترین R2 برای صفات درصد گلوتن مرطوب و خشک میباشد. تنوع شناسایی شده در این پژوهش میتواند به عنوان منبع با ارزش تنوع آللی در برنامههای اصلاحی به منظور بهبود کیفیت محصولات نهایی حاصل از گندم بهره برد. | ||
کلیدواژهها | ||
آغازگرهای اختصاصی؛ تنوع آللی؛ زیر واحد گلوتنین با وزن مولکولی پایین (LMW-GS)؛ گندم نان (Triticum aestivum L.) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,439 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,595 |