تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,122,741 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,230,926 |
بررسی اثر زمان حذف مکملهای ویتامینی و معدنی بر رشد و عملکرد اقتصادی جوجههای گوشتی | ||
مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) | ||
مقاله 5، دوره 65، شماره 1، فروردین 1389، صفحه 19-23 اصل مقاله (419.75 K) | ||
نویسندگان | ||
محمود حقیقیان رودسری1؛ سید مظفر مهدیزاده تکلیمی2؛ فرزاد باقرزاده کاسمانی3؛ هوشنگ لطف الهیان4؛ سیده فاطمه موسوی5؛ سیدعبدالحسین ابوالقاسمی1 | ||
1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی | ||
2موسسه تحقیقات علوم دامی کشور | ||
3دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی | ||
4موسسه تحقیقات علوم دامی کشور | ||
5جگروه ایمینو لوژی، موسسه حقیقاتی واکسن و سرم سازی رازی | ||
چکیده | ||
امنیت زیستی در تولید جوجههای گوشتی اهمیت بسیار زیادی دارد ولی حفظ آن سخت و غیر ممکن است. بنابراین، بهبود در عملکرد سیستم ایمنی میتواند بیماریها را در جوجهها کنترل نماید. اثر شش سطح عصاره روغنی بره موم (صفر، 50، 100، 150، 200 و 250 میلیگرم بره موم در کیلوگرم خوراک) بر عملکرد سیستم ایمنی جوجههای گوشتی علیه ویروس نیوکاسل با استفاده از طرح کاملا تصادفی با 360 جوجه (میانگین وزن 94 گرم) یکروزه گوشتی تجارتی (آرین) مورد مطالعه قرار گرفت. میزان آنتی بادی خون علیه ویروس نیوکاسل (تست HI)، وزن غده تیموس، بورس فابریسیوس و در صد لنفوسیتها برای یک دوره 42 روزه اندازهگیری شد و دادهها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سطح بره موم، میزان آنتی بادی خون نیز بطور معنی داری (05/0p<) افزایش یافت و در سطح 250 میلیگرم، تیتر آنتی بادی در 42 روزگی نسبت به شاهد (42/6 تیتر) به 42/10 تیتر رسید. وزن تیموس نیز با افزایش سطح بره موم بطور معنی داری (05/0p<) افزایش یافت و در سطح 250 میلیگرم در مقایسه با شاهد (47/8 گرم) به 54/14 گرم رسید. وزن بورس فابریسیوس از 42/2 گرم در گروه شاهد به 62/4 گرم در سطح 250 میلیگرم بره موم افزایش یافت و این اختلاف از نظر آماری معنی دار (05/0p<) بود. سطوح 200 و 250 میلیگرم بره موم نسبت به شاهد (93/48 درصد) به ترتیب 18/50 و 24/51 درصد بطور معنی داری (05/0p<) موجب افزایش لنفوسیتها شد. نتایج کلی نشان داد که مصرف بره موم از سطح 50 تا 250 میلیگرم در کیلوگرم خوراک موجب بهبود در کارآیی سیستم ایمنی برای ایمن سازی جوجههای گوشتی علیه ویروس نیوکاسل شده است. | ||
کلیدواژهها | ||
برهموم؛ جوجهگوشتی.؛ سیستم ایمنی؛ ویروس نیوکاسل | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,176 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 960 |