![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,681,909 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,911,940 |
برآورد اثر ژنها و ترکیب پذیری برخی از صفات کمی برنج به روش دای آلل | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 3، دوره 36، شماره 1 - شماره پیاپی 1457، فروردین 1384 اصل مقاله (264.77 K) | ||
نویسندگان | ||
مریم حسینی؛ رحیم هنرنژاد؛ علیرضا ترنگ* | ||
چکیده | ||
تعداد هشت رقم برنج ایرانی و خارجی در سال 1379 بصورت یک طرح دای آلل یک طرفه با یکدیگر تلاقی داده شد و در سال 1380 والدین و نتاج در قالب یک طرح بلوکهای کامل تصادفی کشت گردیدند و 7 صفت کمی در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس حاکی از وجود تفاوتهای ژنتیکی بین ارقام و همچنین ترکیب پذیری عمومی و خصوصی صفات والدین و هیبریدها بود. بدین ترتیب در تلاقی های مورد مطالعه وجود اثرات افزایشی و غیر افزایشی ژنها در کنترل صفات مربوطه محرز گردید.صفت تعداد پنجه در هر بوته تحت کنترل اثرات غالبیت کامل ژنها وصفات ارتفاع بوته و زمان نشاکاری تا 50% خوشه ها تحت کنترل ژنهایی با اثرات غالبیت نسبی بودو قابلیت توارث خصوصی آنها 68/0و 61/0بر آورد گردید. صفات شاخص برداشت، وزن شلتوک هر بوته، طول دوره رشد و زمان نشاءکاری تا رسیدگی کامل دانهها توسط اثرات فوق غالبیت ژنها کنترل میشد و سهم اثرات غیرافزایشی بیشتر از سهم اثرات افزایشی بود. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج؛ ترکیب پذیری؛ دایآلل؛ ژن و کمی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,810 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 950 |