تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,119,061 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,225,327 |
مقایسه اثر پروبیوتیک و آنتی بیوتیک بر سیستم ایمنی جوجه های گوشتی | ||
مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) | ||
مقاله 15، دوره 58، شماره 2 - شماره پیاپی 1311، مرداد 1382 اصل مقاله (385.4 K) | ||
نویسندگان | ||
دکتر شعبان رحیمی؛ احمد خاک سفیدی؛ دکتر طاهره موسوی* | ||
چکیده | ||
هدف : مقایسه تأثیر مصرف پروبیوتیک و آنتی بیوتیک بر عملکرد جوجه های گوشتی و مقاومت این پرندگان در مقابل عوامل استرسزا و بیماریزا. طرح : کاملاً تصادفی با 4 تیمار و هر تیمار شامل 4 تکرار . حیوانات : 400 قطعه جوجه گوشتی نر سویه رأس . روش : جوجه های به 4 گروه تقسیم شدند . جوجه های یک گروه به عنوان گروه شاهد با جیره غذایی فاقد هر گونه آنتی بیوتیک و داروی ضد کوکسیدیوزی تغذیه شدند . به جیره غذایی گروه دوم میزان 02/0 درصد از پریمیکس آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین 10 درصد اضافه گردید و به جیره های غذایی گروههای سوم و چهارم به ترتیب 05/0 و 1/0 درصد پروبیوتیک بیوپلوس 2ب که حاوی مقادیر مساوی دو باکتری بود اضافه گردید . در تمام طول آزمایش ، جوجه ها به طور آزاد به آب و غذا دسترسی داشتند . تعداد گلبول های سفید و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در نمونه های خون در 42 روزگی سنجیده شد . به جوجه ها واکسن بیماری نیوکاسل داده شد و به تعدادی از آنها گلبول قرمز گوسفند تزریق شد و سپس بر روی نمونه های سرم خون آنها تست پادتن ضدنیوکاسل و پادتن ضد گلبول قرمز گوسفند انجام گرفت . تجزیه و تحلیل آماری : داده های به دست آمده بر اساس آزمون تجزیه واریانس و با استفاده از برنامه آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و برای مقایسه میانگینها از آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده گردید . نتایج : نتایج حاصل از این تحقیق نشان دادند که افزودن آنتی بیوتیک ویرجینامایسین به جیره غذایی در مقایسه با گروه شاهد و گروه های مصرف کننده پروبیوتیک تأثیر معنی داری در تعداد گلبولهای سفید و نسبت هتروفیل به لنفوسیت ، پادتن ضد گلبول قرمز گوسفند و پادتن ضد نیوکاسل نداشت . افزودن 1/0 درصد پروبیوتیک به جیره غذایی در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری تعداد گلبولهای سفید را افزایش ، و نسبت هتروفیل به لنفوسیت را کاهش داد ( 05/0 < P). هرچند که افزودن 05/0 درصد پروبیوتیک به جیره غذایی در مقایسه با گروه شاهد تأثیر معنی داری در تعداد گلبولهای سفید و نسبت هتروفیل به لنفوسیت نداشت . افزودن سطوح مختلف پروبیوتیک بیوپلوس 2 ب در مقایسه با گروه شاهد تأثیر معنی داری در پادتن ضد گلبول قرمز گوسفند و پادتن ضد نیوکاسل نداشت . نتیجه گیری : با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد پروبیوتیک بیوپلوس 2 ب بر روی سیستم ایمنی میزبان دارای تأثیر مثبت است . | ||
کلیدواژهها | ||
آنتی بیوتیک؛ پروبیوتیک؛ جوجه های گوشتی؛ سیستم ایمنی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,588 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,581 |