| تعداد نشریات | 163 |
| تعداد شمارهها | 6,877 |
| تعداد مقالات | 74,134 |
| تعداد مشاهده مقاله | 137,824,348 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,228,816 |
ارزیابی اقتصادی-زیست محیطی تولید فندق در استان گیلان: هزینهیابی جریان مواد | ||
| مهندسی بیوسیستم ایران | ||
| دوره 56، شماره 2، شهریور 1404، صفحه 69-89 اصل مقاله (2.24 M) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2025.398197.665601 | ||
| نویسندگان | ||
| حسین رضایی* 1؛ مجید دکامین2؛ اشکان نبوی پله سرائی3 | ||
| 1گروه علوم آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران | ||
| 2گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران | ||
| 3گروه مهندسی محیط زیست و منابع، دانشگاه فنی دانمارک،کانگس لینگبی، دانمارک | ||
| چکیده | ||
| این پژوهش به ارزیابی عملکرد اقتصادی و محیط زیستی تولید فندق در استان گیلان با استفاده از روش هزینهیابی جریان مواد(MFCA) میپردازد. در این مطالعه، تفاوتهای بین هزینهیابی سنتی (TCA) و MFCA بررسی شده و تأکید میشود کهMFCA با لحاظکردن ارزش اقتصادی خروجیهای منفی محیط زیستی، ارزیابی جامعتری ارائه میدهد. محصول اصلی، تولید kg ha-1 450 فندق بود، اما خروجیهای منفی شامل انتشار گازهای آمونیاک (NH₃) و اکسید نیترو (N₂O)، آلودگی آب ناشی از رواناب نیترات و فسفات، و انتشار آفتکشها به خاک، آب و هوا نیز مشاهده شد. علاوه بر این، kg ha-1 22 فندق به دلیل ناکارآمدی در فرآیند تولید از دست رفت. هزینه کل منابع ورودی$ ha-1 242 برآورد شد. درآمد خالص حاصل از فروش فندق برابر با $ ha-13341 بود. اما هزینه خروجیهای منفی مانند انتشارها، روانابها و هدررفت محصول معادل $ ha-1 207 محاسبه شد. در روش MFCA که خروجیهای منفی را در محاسبات لحاظ میکند، ارزش ناخالص تولید (GVP) برابر با $ ha-1 3583 بهدست آمد، در حالی که این مقدار در روش TCA معادل $ ha-1 3376 بود که نتیجه حاصل از روش MFCA بازتاب جامعتری از ارزش واقعی اقتصادی تولید است. بهطور مشابه، بازده ناخالص (GR) و نسبت سود به هزینه (BCR) در MFCA بالاتر است که این موضوع عمدتاً به دلیل لحاظ کردن محصولات منفی به ارزش 207 دلار است. نتایج نشان داد که MFCA ابزار موثری برای شناسایی و کاهش هدررفت منابع و بهبود سودآوری است. که میتواند بهطور همزمان بهرهوری اقتصادی و پایداری محیط زیستی را در تولید فندق بهبود بخشد. | ||
| کلیدواژهها | ||
| بهرهوری اقتصادی؛ پایداری زیستمحیطی؛ خروجیهای منفی زیستمحیطی؛ فندق؛ کارایی تولید | ||
| مراجع | ||
|
FAO (Food and Agriculture Organization), 2011. www.fao.org Ministry of Jihad-e-Agriculture of Iran, 2013. Annual Agricultural Statistics. http://www.maj.ir, [in Persian]. IPCC 2006 Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories, vol. 2, Inst. Glob. Environ. Strateg. Hayama, Japan (2006). Afshar, R. K., & Dekamin, M. (2022). Sustainability assessment of corn production in conventional and conservation tillage systems. Journal of cleaner Production, 351, 131508. Cochran, W. G. (1977). The estimation of sample size. Sampling techniques, 3(1), 72-90 Dekamin, M., & Barmaki, M. (2019). Implementation of material flow cost accounting (MFCA) in soybean production. Journal of cleaner Production, 210, 459-465. Dekamin, M., & Kheiralipour, K. (2023). Material and Energy Flow Cost Accounting (MEFCA) of Grape Production in Malayer City. Journal of Agricultural Economics and Development, 37(3), 325-340. Dekamin, M. (2021). A new approach to material and energy flow accounting of agricultural systems: a case study of Canola in Ardabil Province. Iranian Journal of Biosystems Engineering, 51(4), 757-768. Dekamin, M., Sadeghimofrad, T., & Ahmadloo, A. (2024). Energy, economic, and environmental (3E) assessment of the major greenhouse crops: MFCA-LCA approach. Environmental Science and Pollution Research, 31(14), 21894-21912. Dekamin, M., Nabavi-Pelesaraei, A., & Rezaei, H. (2025). Economic and environmental dynamics of tea production through material flow cost accounting (MFCA). Cleaner Engineering and Technology, 26, 100971. Del Rio, D., Calani, L., Dall’Asta, M., & Brighenti, F. (2011). Polyphenolic composition of hazelnut skin. Journal of agricultural and food chemistry, 59(18), 9935-9941. Dijkman, T. J., Birkved, M., & Hauschild, M. Z. (2012). PestLCI 2.0: a second generation model for estimating emissions of pesticides from arable land in LCA. The International Journal of Life Cycle Assessment, 17, 973-986. Espadas-Aldana, G., Vialle, C., Belaud, J.-P., Vaca-Garcia, C., & Sablayrolles, C. (2019). Analysis and trends for Life Cycle Assessment of olive oil production. Sustainable Production and Consumption, 19, 216-230. Hosseinpour, A., Seifi, E., Javadi, D., Ramezanpour, S. S., & Molnar, T. J. Nut and kernel characteristics of twelve hazelnut cultivars grown in Iran. Scientia Horticulturae, 150, 410-413. ISO. (2011). Environmental management-material flow cost accounting-general framework. ISO. Kumar, R., Bhardwaj, A., Singh, L. P., Singh, G., Kumar, A., & Pattnayak, K. C. (2024). Comparative life cycle assessment of environmental impacts and economic feasibility of tomato cultivation systems in northern plains of India. Scientific Reports, 14(1), 7084. Nabavi-Pelesaraei, A., Sadeghzadeh, A., Payman, M. H., & Mobtaker, H. G. (2013). An analysis of energy use, CO2 emissions and relation between energy inputs and yield of hazelnut production in Guilan province of Iran. International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 1(12), 1601-1613. Nemecek, T., Huguenin-Elie, O., Dubois, D., Gaillard, G., Schaller, B., & Chervet, A. (2011). Life cycle assessment of Swiss farming systems: II. Extensive and intensive production. Agricultural systems, 104(3), 233-245. Nemecek, T., Schnetzer, J., & Reinhard, J. (2016). Updated and harmonised greenhouse gas emissions for crop inventories. The International Journal of Life Cycle Assessment, 21, 1361-1378. Pishgar-Komleh, S., Ghahderijani, M., & Sefeedpari, P. (2012). Energy consumption and CO2 emissions analysis of potato production based on different farm size levels in Iran. Journal of cleaner Production, 33, 183-191. Renaud-Gentié, C., Dijkman, T. J., Bjørn, A., & Birkved, M. (2015). Pesticide emission modelling and freshwater ecotoxicity assessment for Grapevine LCA: adaptation of PestLCI 2.0 to viticulture. The International Journal of Life Cycle Assessment, 20, 1528-1543. Rondanelli, M., Nichetti, M., Martin, V., Barrile, G. C., Riva, A., Petrangolini, G., Gasparri, C., Perna, S., & Giacosa, A. (2023). Phytoextracts for human health from raw and roasted hazelnuts and from hazelnut skin and oil: A narrative review. Nutrients, 15(11), 2421. Savini Nicci, M., di Candia, S., & Khalil, C. (2024). The FAO methodology to measure progress towards the achievement of SDG targets and goals. Soheili-Fard, F., Ghassemzadeh, H. R., & Salvatian, S. B. (2014). An investigation of relation between CO2 emissions and yield of tea production in Guilan province of Iran. Temizyurek-Arslan, M. (2023). Evaluation of hazelnut production in Türkiye in environment, energy and economy using life cycle assessment approach. Science of the Total Environment, 892, 164468. Unicef. (2024). The State of Food Security and Nutrition in the World 2024. YarAhmadi, R., Fateh, E., Dekamin, M., & Hasanvandi, M. S. (2025). Material and Energy Flow Cost Accounting of Sugar Beet Production in Iran: Enhancing Sustainability and Economic Viability. Agrotechniques in Industrial Crops. Volume 5, Issue 3, July 2025, Pages 200-217 Saidi, K., Namdari, M., & Yousefi, A. (2025). Comparative Analysis of Conventional and MFCA Methods for Assessing Energy and Economic Efficiency of Tomato Production in Nahavand County. Iranian Journal of Biosystems Engineering, 55(4), 45-62.
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 20 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 30 |
||