
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,878 |
تعداد مقالات | 74,135 |
تعداد مشاهده مقاله | 137,885,403 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,254,158 |
ارزیابی زیست محیطی تولید زیتون در سناریوهای سنتی و نیمه مکانیزه با روش چرخه زندگی | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
دوره 56، شماره 2، شهریور 1404، صفحه 31-50 اصل مقاله (2.09 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2025.395620.665596 | ||
نویسندگان | ||
بهنام محمدی1؛ مجید نامداری* 1؛ علی رضا یوسفی2 | ||
1گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان. زنجان، ایران، | ||
2گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان. زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
در سالهای اخیر، بخش زیتون ایران تغییرات عمدهای در زمینه روشهای زراعی تجربه کرده است. کشت باغهای زیتون از سامانههای سنتی به سمت سامانههای نیمه مکانیزه در حال حرکت است. این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات محیطزیستی تولید زیتون در دو سامانه سنتی و نیمهمکانیزه در منطقه طارم استان زنجان، با استفاده از روش ارزیابی چرخه زندگی (LCA) انجام شد. دادههای مورد نیاز از طریق پرسشنامههای تکمیلشده توسط ۵۰ باغدار و مصاحبه با مدیران کشاورزی جمعآوری گردید. مرز سامانه از گهواره تا درگاه مزرعه تعریف شد و واحد عملکردی، یک تن زیتون در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که سامانه نیمهمکانیزه در مقایسه با سامانه سنتی، با کاهش ۳۱ درصدی پتانسیل گرمایش جهانی (۱۲۸۶٫۱۱ به ۸۸۸٫۶۶ کیلوگرم CO₂ معادل)، ۲۳ درصدی مصرف انرژی (۱۴۳۹۹٫۷۳ به ۱۱۰۹۴٫۶۱ مگاژول) و ۳۸ درصدی سمیت انسانی (۵۵۳٫۴۰ به ۳۴۴٫۵۴ کیلوگرم ۱,۴-DB معادل)، عملکرد محیطزیستی بهتری دارد. تحلیل سهم نهادهها نشان داد که الکتریسیته (۵۸ تا ۷۴ درصد) و کودهای شیمیایی (۱۵تا۲۰ درصد) بیشترین تأثیر را بر بار محیطزیستی دارند. با این حال، مصرف سوخت دیزل در سامانه نیمهمکانیزه به دلیل مکانیزاسیون جزئی، منجر به افزایش ۲۰ درصدی تخریب لایه ازون شد. این مطالعه پیشنهاد میکند که بهبود کارایی آبیاری و مدیریت مصرف کودها میتواند پایداری محیطزیستی تولید زیتون را در هر دو سامانه افزایش دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
انتشارات گلخانهای؛ پایداری؛ سمیت انسانی؛ مصرف انرژی؛ مکانیزاسیون | ||
مراجع | ||
Abeliotis, K., Detsis, V., & Pappia, C. (2013). Life cycle assessment of bean production in the Prespa National Park, Greece. Journal of Cleaner Production, 41, 89-96. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2012.09.032 Azimi, M., Zeinanloo, A. A. and Mostafavi, K. (2016). Evaluation of Compatibility and Morpho–Physiological Characteristics of Some Olive Cultivars (Oleaeuropaea L.) at Tarom Climate. Journal of Horticultural Science, 30(1), 19-34. (In Persian). https://doi.org/10.22067/jhorts4.v30i1.26236 Brito, T., & Fernandes-Silva, A. (2022). Life cycle assessment for olive production: A case study for the region of Trás-os-Montes, Portugal. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences, 76 (4), 526–530. https://doi.org/10.2478/prolas-2022-0081 De Gennaro, B., Notarnicola, B., Roselli, L., & Tassielli, G. (2012). Innovative olive-growing models: an environmental and economic assessment. Journal of cleaner production, 28, 70-80. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2011.11.004 El Hanandeh, A., & Gharaibeh, M. A. (2016). Environmental efficiency of olive oil production by small and micro-scale farmers in northern Jordan: Life cycle assessment. Agricultural Systems, 148, 169-177. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2016.08.003 Fan, J., Liu, C., Xie, J., Han, L., Zhang, C., Guo, D., Niu, J., Jin, H., & McConkey, B. G. (2022). Life Cycle Assessment on Agricultural Production: A Mini Review on Methodology, Application, and Challenges. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(16), 9817. https://doi.org/10.3390/ijerph19169817 FAO. 2025. Food and Agriculture Organization. Available from: www.fao.org Fathollahi, H., Mousavi-Avval, S. H., Akram, A., & Rafiee, S. (2018). Comparative energy, economic and environmental analyses of forage production systems for dairy farming. Journal of Cleaner Production, 182, 852-862. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.02.073 Fernández-Lobato, L., García-Ruiz, R., Jurado, F., & Vera, D. (2021). Life cycle assessment, C footprint and carbon balance of virgin olive oils production from traditional and intensive olive groves in southern Spain. Journal of Environmental Management, 293, 112951. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2021.112951 Firouzi, S., & Bazyar, A. H. (2020). Environmental Life Cycle Assessment of Olive Fruit Production under Different Orchard Size and Upon Organic and Conventional Agro-Systems. International Journal of Agricultural Management and Development (IJAMAD), 10(3), 267-277. https://doi.org/10.22004/ag.econ.335131 Ghasemi-Mobtaker, H., Kaab, A., & Rafiee, S. (2020). Application of life cycle analysis to assess environmental sustainability of wheat cultivation in the west of Iran. Energy, 193, 116768. https://doi.org/10.1016/j.energy.2019.116768 Gkisakis, V. D., Volakakis, N., Kosmas, E., & Kabourakis, E. M. (2020). Developing a decision support tool for evaluating the environmental performance of olive production in terms of energy use and greenhouse gas emissions. Sustainable Production and Consumption, 24, 156-168. https://doi.org/10.1016/j.spc.2020.07.003 Hossein, H. Y., Azizpanah, A., Namdari, M., & Shirkhani, H. (2024). Environmental life cycle assessment of corn production in tropical regions. Scientific Reports, 14(1), 20036. https://doi.org/10.1038/s41598-024-70923-4 IPCC (2006) Guidelines for national greenhouse gas inventories. In: ggleston, H.S., Buendia, L., Miwa, K., Ngara, T., Tanabe, K. (Eds.), Prepared by the National Greenhouse Gas Inventories Programme. IGES, Japan. <http://www.ipccnggip.iges.or.jp/public/2006gl/index.htm> IRIMO, 2025. Iran Meteorological Organization. www.irimo.ir ISO 14040, (2006). Environmental management — Life cycle assessment — Principles and framework. International Organization for Standardization, Geneva. ISO 14044, (2006). Environmental management — Life cycle assessment — Requirements and guidelines. International Organization for Standardization, Geneva. Khodarezaie, E., Veisi, H., Noori, O., Taheri, M. and Khoshbakht, K. (2017). Environmental impact assessment of olive production using Life Cycle Assessment: A case study, Tarom County, Zanjan province. Journal of Agroecology, 9(2), 458-474. (In Persian). https://doi.org/10.22067/jag.v9i2.46350 Khoshnevisan, B., Rajaeifar, M. A., Clark, S., Shamahirband, S., Anuar, N. B., Shuib, N. L. M., & Gani, A. (2014). Evaluation of traditional and consolidated rice farms in Guilan Province, Iran, using life cycle assessment and fuzzy modeling. Science of the Total Environment, 481, 242-251. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2014.02.052 MAJ, (2025). Ministry of Agriculture Jihad of Iran. Available from: www.maj.ir Martin-Gorriz, B., Gallego-Elvira, B., Martínez-Alvarez, V., & Maestre-Valero, J. F. (2020). Life cycle assessment of fruit and vegetable production in the Region of Murcia (south-east Spain) and evaluation of impact mitigation practices. Journal of Cleaner Production, 265, 121656. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.121656 Mohamad, R. S., Verrastro, V., Cardone, G., Bteich, M. R., Favia, M., Moretti, M., & Roma, R. (2014). Optimization of organic and conventional olive agricultural practices from a Life Cycle Assessment and Life Cycle Costing perspectives. Journal of Cleaner Production, 70, 78-89. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.02.033 Naderi, S., Raini, M. G. N., & Taki, M. (2020). Measuring the energy and environmental indices for apple (production and storage) by life cycle assessment (case study: Semirom county, Isfahan, Iran). Environmental and sustainability indicators, 6, 100034. https://doi.org/10.1016/j.indic.2020.100034 Namdari, M., Rafiee, S., Notarnicola, B., Tassielli, G., Renzulli, P. A., & Hosseinpour, S. (2024). Use of LCA indicators to assess Iranian sugar production systems: Case study—Hamadan Province. Biomass Conversion and Biorefinery, 14(5), 6759-6772. https://doi.org/10.1007/s13399-022-02982-4 Pergola, M., Favia, M., Palese, A. M., Perretti, B., Xiloyannis, C., & Celano, G. (2013). Alternative management for olive orchards grown in semi-arid environments: An energy, economic and environmental analysis. Scientia Horticulturae, 162, 380-386. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2013.08.031 Proietti, S., Sdringola, P., Desideri, U., Zepparelli, F., Brunori, A., Ilarioni, L., ... & Proietti, P. (2014). Carbon footprint of an olive tree grove. Applied Energy, 127, 115-124. https://doi.org/10.1016/j.apenergy.2014.04.019 Rahmani, A., Parashkoohi, M. G., & Zamani, D. M. (2022). Sustainability of environmental impacts and life cycle energy and economic analysis for different methods of grape and olive production. Energy Reports, 8, 2778-2792. https://doi.org/10.1016/j.egyr.2022.01.197 Rajaeifar, M. A., Akram, A., Ghobadian, B., Rafiee, S., & Heidari, M. D. (2014). Energy-economic life cycle assessment (LCA) and greenhouse gas emissions analysis of olive oil production in Iran. Energy, 66, 139-149. https://doi.org/10.1016/j.energy.2013.12.059 Rajak, P., Ganguly, A., Nanda, S., Mandi, M., Ghanty, S., Das, K., ... & Sarkar, S. (2024). Toxic contaminants and their impacts on aquatic ecology and habitats. In Spatial Modeling of Environmental Pollution and Ecological Risk (pp. 255-273). Woodhead Publishing. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-95282-8.00040-7 Rapa, M., & Ciano, S. (2022). A Review on Life Cycle Assessment of the Olive Oil Production. Sustainability, 14(2), 654. https://doi.org/10.3390/su14020654 Romero-Gámez, M., Castro-Rodríguez, J., & Suárez-Rey, E. M. (2017). Optimization of olive growing practices in Spain from a life cycle assessment perspective. Journal of Cleaner Production, 149, 25-37. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.02.071 Ruiz-Carrasco, B., Fernández-Lobato, L., López-Sánchez, Y., & Vera, D. (2023). Life cycle assessment of olive oil production in turkey, a territory with an intensive production project. Agriculture, 13(6), 1192. https://doi.org/10.3390/agriculture13061192 Russo, C., Cappelletti, G. M., Nicoletti, G. M., Di Noia, A. E., & Michalopoulos, G. (2016). Comparison of European Olive Production Systems. Sustainability, 8(8), 825. https://doi.org/10.3390/su8080825 Saidi, K., Namdari, M, & Yousefi, A. (2025). Comparative Analysis of Conventional and MFCA Methods for Assessing Energy and Economic Efficiency of Tomato Production in Nahavand County, Iranian Journal of Biosystem Engineering, 55(4), 45-62. (In Persian) https://doi.org/10.22059/ijbse.2025.388967.665582 Sales, H., Figueiredo, F., Patto, M. C. V., & Nunes, J. (2022). Assessing the environmental sustainability of Portuguese olive growing practices from a life cycle assessment perspective. Journal of Cleaner Production, 355, 131692. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.131692 Salomone, R., & Ioppolo, G. (2012). Environmental impacts of olive oil production: A Life Cycle Assessment case study in the province of Messina (Sicily). Journal of cleaner production, 28, 88-100. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2011.10.004 Shahmohammadi, A. , Veisi, H. , khoshbakht, K. , Mahdavi Damghani, A. and Soltani, E. (2017). Life Cycle Assessment of potato production semi-mechanized method in Iran: A Case Study of Markazi Province. Iranian Journal of Biosystems Engineering, 47(4), 666-659. (In Persian) https://doi.org/10.22059/ijbse.2017.60260 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 47 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 30 |