
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,878 |
تعداد مقالات | 74,135 |
تعداد مشاهده مقاله | 137,876,118 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,235,220 |
بررسی اثر اسید هیومیک و اسیدهای آمینه بر عملکرد کمی و کیفی گشنیز (Coriandrum sativum L.) | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 12 شهریور 1404 اصل مقاله (1.66 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2025.391949.669912 | ||
نویسندگان | ||
مهناز ختار* 1؛ مهدی احمدیان2؛ محمد نبی کاویانی پور3 | ||
1استادیار بخش خاک و اب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان- ایران | ||
2محقق ورییس بخش خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان- ایران | ||
3دانشجوی کارشناسی ارشد موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی-کرمانشاه- ایران | ||
چکیده | ||
به منظور بهبود کارایی جذب آب و عناصر غذایی و متعاقبا افزایش کیفیت و کمیت عملکرد، طیف وسیعی از محرکهای رشد مانند اسید هیومیک و اسید آمینه استفاده میشود. بهاین دلیل در پژوهش حاضر تاثیر اسیدهیومیک و اسیدآمینه بر ویژگیهای کمی و کیفی گشنیز، در مزرعهای واقع در شهرستان همدان، روستای دهدلیان در بهار سال 1403 مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه در قالب آزمایش فاکتوریل، برپایه طرح کامل تصادفی، در 3 تکرار اجرا شد.دو فاکتور شامل اسیدهیومیک درسه سطح (شاهد، غلظت 2 و 4 در لیتر) و اسیدهایآمینه درسه سطح (شاهد، غلظت 2 و 4 در لیتر) بود. نتایج نشان داد که اثر هر دو فاکتور اسید آمینه و اسید هیومیک بر اکثر صفات گشنیز معنیدار بود. بیشترین تعداد ساقه (8/22)، طول (41/22cm) شاخساره، وزن تر ( 8/88g )، وزن خشک ( 3/24g) و حجم (10/33cm) ریشه، وزن هزاردانه (10/30g) و محتوای نسبی آب برگ (79/19) در تیمار اسید آمینه و اسید هیومیک 4 در لیتر و کمترین آنها در تیمار شاهد بهدست آمد. بیشترین طولریشه (17/88cm) در تیمار اسید آمینه و اسید هیومیک 4 در لیتر و کمترین آن در تیمار شاهد، مشاهده شد. بیشترین عملکرد بذر (111/33g) در تیمار اسید آمینه 4 در لیتر-اسید هیومیک 4 در لیتر و کمترین آن در تیمار شاهدبود. بیشترین درصداسانس در هنگام اعمال بیشترین غلظت اسید آمینه یا اسید هیومیک بهتنهایی حاصل شد، هرچند کمترین میزان آن، مانند اکثر صفات در شاهد (0/36 %) بود. اثر هر دو اسید آمینه و اسید هیومیک بر محتوای کلروفیل، افزایشی بود و بیشترین (4/19mgg-1 ) و کمترین (2/69mgg-1) آن بهترتیب در تیمار اسید آمینه-اسید هیومیک 4 در لیتر و تیمار شاهد به-دست آمد. بنابراین اسید هیومیک و اسیدهای آمینه و اثرات متقابل آنها، نقش مفید و موثری بر افزایش کمیت و کیفیت عملکرد گشنیز داشته و محلول پاشی آنها از لحاظ اقتصادی قابل توجیه است. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ کلروفیل؛ گیاه دارویی؛ وزن ریشه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 18 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 21 |