
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,877 |
تعداد مقالات | 74,134 |
تعداد مشاهده مقاله | 137,853,450 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,232,308 |
برآورد نشاسته دفعی در گاوهای پرتولید هلشتاین با استفاده از ترکیبات مواد مغذی جیره کاملاً مخلوط | ||
تولیدات دامی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 شهریور 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2025.388751.623827 | ||
نویسندگان | ||
ایوب محمدی1؛ فرهنگ فاتحی* 2؛ کامران رضایزدی2؛ فرهاد پرنیان خواجه دیزج3؛ علی سفید مزگی1 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران | ||
2گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران. | ||
3بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، | ||
چکیده | ||
هدف: از مهمترین اهداف پرورش گاوشیری افزایش تولید و کیفیت شیر است. این امر مهم زمانی اتفاق میافتد که از جیره با کیفیت و با غلظت مواد مغذی بالا در گاوهای شیری بخصوص گاوهای پرتولید استفاده شود. با اینوجود، درک اهمیت نشاسته در خوراک گاو برای بهحداکثر رساندن عملکرد آنها و اطمینان از سلامت و رفاه آنها از افزایش سطح انرژی برای تولید شیر گرفته تا تأثیر بر سلامت شکمبه و کارایی دستگاه گوارش حیاتی است، لذا افزایش در مقدار کنسانتره مصرفی به حداکثر خود رسیده و در نتیجه افزایش هضم مواد مغذی و کاهش هدر رفت این مواد از طریق مدفوع در گلههای گاو شیری، اهمیت ویژهای دارد که نیازمند مدیریت بهتر گلهها میباشد. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط ترکیبات مواد مغذی جیره کاملاً مخلوط و اثر آنها بر دفع نشاسته مدفوعی، به عنوان یکی از پرکاربردترین مواد مغذی در گاوهای پرتولید هلشتاین در سطح گلههای کشور است. روش پژوهش: مطالعه حاضر در 76 گله گاو شیری هلشتاین بدین صورت انجام شد که در هر گله یک بهاربند از گاوهای هلشتاین پرتولید به عنوان بهاربند شاخص براساس میانگین تولید شیر، میانگین روزهای شیردهی و میانگین زایش انتخاب و از گاوهای بهاربند 10 گاو با نمره بدنی 25/0±3، روزهای شیردهی 10±80، تولید شیر 5/2±47 و تعداد شکم زایش5/0±5/2 انتخاب شد و برای سه روز متوالی از جیره کاملا مخلوط، اقلام خوراکی و مدفوع گاوها نمونه گیری انجام گرفت. در نهایت، دادههایی چون ماده خشک مصرفی، نسبت علوفه به کنسانتره جیره و همچنین مقادیر و نسبتهای نشاسته مصرفی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، چربی خام، کربوهیدراتهای غیرفیبری و ماده آلی جیره کاملاً مخلوط اندازه گیری شد. در نهایت از دادههای حاصل برای برآورد نشاسته دفعی از طریق مدفوع با استفاده از طرح رگرسیون خطی تک و چند متغیره استفاده شد. معیار اولویت بندی اثرات هر کدام از فراسنجهها با استفاده از ضریب تبیین صورت گرفت. یافتهها: نتایج مطالعه حاضر براساس اولویتبندی تک متغیره نشان داد که علاوهبر مقدار و درصد نشاسته مصرفی (به ترتیب ضریب تبیین برابر با 56/0 و 43/0) مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی، مقدار پروتئین خام مصرفی، درصد پروتئین جیره، ماده خشک مصرفی و درصد الیاف نامحلول در شوینده خنثی جیره بهترتیب با ضرایب تبیین 42/0، 36/0، 36/0، 34/0 و 33/0 دراری اثر معنیداری بر دفع نشاسته از طریق مدفوع بوده (P-value ≤0.01) و بهترتیب بیشترین تأثیر را بر دفع نشاسته مدفوعی داشتند. همچنین، براساس مدل چندمتغیره، مشخص شد که در صورت گنجاندن دو عامل درصد نشاسته و درصد پروتئین جیره در معادله مدل، با ضریب تبیین 73/0، بالاترین برآورد درصد نشاسته مدفوعی بهدست میآید. لازم به ذکر است اولویتهای بعدی، بهترتیب برای عوامل ماده خشک مصرفی، درصد نشاسته و درصد پروتئین جیره (68/0 = R2) و همچنین برای ماده خشک مصرفی، درصد پروتئین و درصد NDF جیره (65/0 = R2) بود. نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که غلظت نشاسته دفعی از طریق مدفوع در گاوهای پرتولید کشور بهطور قابل توجهی بالا است (میانگین 5/11 درصد بر اساس ماده خشک مدفوع). همچنین براساس اولویت بندی تک متغیره نشان داده شد که افزایش در مقادیر و درصدهای نشاسته جیره، پروتئین خام جیره و همچنین افزایش مقدار ماده خشک مصرفی روزانه (بر حسب کیلوگرم) سبب افزایش دفع نشاسته مدفوعی میشود، از طرف دیگر افزایش مقدار و درصد NDF جیره باعث کاهش دفع نشاسته از طریق مدفوع شد. همچنین براساس اولویت بندی چندمتغیره بهترین برآورد نشاسته دفعی از طریق مدفوع با استفاده از مدلی شامل متغییرهای درصد نشاسته جیره و درصد پروتئین جیره بود که توانست با ضریب تبیین 73/0 غلظت نشاسته دفعی از طریق مدفوع را پیش بینی نماید. | ||
کلیدواژهها | ||
ترکیبات جیره کاملاً مخلوط؛ گاو هلشتاین پرتولید؛ نشاسته مدفوعی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 95 |