
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,878 |
تعداد مقالات | 74,135 |
تعداد مشاهده مقاله | 137,876,120 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,235,226 |
تاثیر منابع معدنی و آلی فسفر و آنزیم فیتاز بر عملکرد تولید، کیفیت تخممرغ و قابلیت هضم ظاهری و حقیقی ایلئومی فسفر در مرغهای تخمگذار | ||
تولیدات دامی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 04 شهریور 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2025.383395.623805 | ||
نویسندگان | ||
عبدالله حیدر شاکر الموسوی1؛ سودابه مرادی* 2؛ مهران ترکی2؛ علی خطیب جو3؛ رضا عبداللهی4 | ||
1گروه علوم دامی، دانشگاه رازی | ||
2گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران | ||
4دانشگاه مسی، نیوزیلند | ||
چکیده | ||
هدف: این آزمایش به منظور بررسی تاثیر منابع فسفر و آنزیم فیتاز بر عملکرد تولید، کیفیت تخممرغ و تعیین ضرایب قابلیت هضم فسفر در مونو و دیکلسیم فسفات و پودر گوشت و استخوان در مرغهای تخمگذار انجام شد. روش پژوهش: از تعداد 288 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن (LSL-lite) در قالب آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه منبع فسفر ( پودر گوشت و استخوان، مونو کلسیم فسفات و دیکلسیم فسفات) و دو سطح آنزیم( بدون آنزیم، با 400 واحد آنزیم فیتاز در کیلوگرم جیره)، بر پایه طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، هشت تکرار و شش مرغ در هر تکرار از سن 50 تا 62 هفتگی استفاده شد. قابلیت هضم ظاهری و حقیقی ایلئومی و ابقاء ظاهری فسفر با استفاده از جیرههای نیمه خالص بر پایه ذرت اندازهگیری شد. یافتهها: ضرایب قابلیت هضم حقیقی ایلئومی فسفر در دی و مونوکلسیم فسفات و پودر گوشت و استخوان، به ترتیب 0/44، 4/43 و 7/40 درصد در مرغهای تخمگذار در سن 62 هفتگی بود و این ضرایب در جیرههای دارای مونو- و دیکلسیم فسفات بیشتر از پودر گوشت و استخوان بود و افزودن آنزیم فیتاز قابلیت هضم فسفر را افزایش داد (05/0P <). اثرات متقابل منبع فسفر و آنزیم فیتاز بر تولید، وزن و توده تخم و همچنین مصرف خوراک معنیدار بود (05/0P < ) به طوری که درصد تولید تخم در مرغهای تغذیه شده با دیکلسیم فسفات حاوی فیتاز و پودر گوشت و استخوان حاوی فیتاز ، بیشتر از مرغهای تغذیه شده با جیره حاوی دیکلسیم فسفات و مونو کلسیم فسفات حاوی آنزیم فیتاز بود (05/0P <). افزودن فیتاز به جیره حاوی دیکلسیم فسفات، تولید و وزن تخم مرغ را افزایش داد(05/0P <). نسبت به سایر گروهها، مرغهای تغذیه شده با جیره دارای مونوکلسیم فسفات با و بدون آنزیم فیتاز بیشترین مصرف خوراک را داشتند (05/0P <). نسبت به سایر گروهها، وزن تخم در مرغهای تغذیه شده با جیره دارای مونوکلسیم فسفات مشاهده شد (05/0P <). توده تخم مرغ تولیدی در پرندگان تغذیه شده با مونو کلسیم فسفات و دیکلسیم فسفات به همراه آنزیم فیتاز، کمتر از سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0P <). در مقایسه با جیره بدون آنزیم فیتاز، افزودن آنزیم فیتاز و در مقایسه با پودر گوشت و استخوان، گنجاندن مونو و دیکلسیم فسفات در جیره، رنگ زرده را بهبود بخشیدند (05/0P <). نتیجهگیری: به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از دیکلسیم فسفات و مونو کلسیم فسفات در جیرههای مرغهای تخمگذار بهتر از پودر گوشت و استخوان میباشد و آنزیم فیتاز بر قابلیت هضم فسفر و تولید تخم مرغ در جیرههای دارای دیکلسیم فسفات و پودر گوشت و استخوان تاثیرگذارتر بود. | ||
کلیدواژهها | ||
مرغ تخمگذار؛ پودرگوشت و استخوان؛ دیکلسیم فسفات؛ مونوکلسیم فسفات؛ قابلیت هضم ایلئومی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 129 |