
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,878 |
تعداد مقالات | 74,138 |
تعداد مشاهده مقاله | 137,889,970 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,260,680 |
تولید گیاه زعفران عاری از ویروس پنهان زعفران (SaLV) با استفاده از کشت مریستم و گرمادرمانی | ||
دانش گیاهپزشکی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 29 مرداد 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijpps.2025.396499.1007077 | ||
نویسندگان | ||
مریم رحیمی1؛ سیامک کلانتری* 2؛ اکبر دیزجی3؛ مجید شکرپور4 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج- ایران | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی ی، دانشگاه تهران ، کرج- ایران | ||
3گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
4گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج - ایران | ||
چکیده | ||
زعفران (Crocus sativus L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی و ادویهای در سراسر جهان است. این گیاه منبع غنی آپوکاروتنوئیدها مانند استرهای کروستین، پیکروکروسین و سافرانال است. گونه جدید ویروس پنهان زعفران (saffron latent virus; SaLV)، از جنس Potyvirus و خانواده Potyviridae، شایعترین ویروس شناختهشده زعفران در ایران بوده که بیش از 70 درصد گیاهان زعفران کشور را در مزارع آلوده نموده است. به منظور ویروسزدایی گیاهان آلوده زعفران از SaLV، در پژوهش حاضر دو روش کشت مریستم ( با اندازه مریستم 1/0، 3/0، 5/0 و 7/0 میلی-متر ) و گرمادرمانی به کار برده شد. به منظور ردیابی ویروس از آزمون سرولوژی ELISA-ACP و مولکولی RT-PCR و RT-qPCR استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد گیاهان عاری از ویروس بر اساس آزمون الایزا و RT-PCR به ترتیب با 73/83 و 29/81 درصد در تیمار انفرادی کشت مریستم با اندازه 3/0 میلیمتر و به ترتیب با 36/71 و 36/66 درصد در تیمار انفرادی گرمادرمانی 50 درجه سلسیوس به مدت 60 دقیقه به دست آمد. بیشترین درصد گیاهان عاری از ویروس بر اساس آزمون الایزا و RT-PCR و RT-qPCR در تیمار ترکیبی کشت مریستم با اندازه 3/0 میلیمتر و گرمادرمانی 50 درجه سلسیوس به مدت 60 دقیقه، به میزان 100 درصد بدست آمد. این مطالعه، یک روش موثر برای توسعه ارقام جدیدبنههای زعفران بدون ویروس ارائه میکند به طوری که میتواند در تکثیر گیاه عاری از ویروس و پایداری صنعت تولید زعفران نقش مهمی ایفا نماید. | ||
کلیدواژهها | ||
الایزا؛ زعفران؛ ویروس زدایی؛ RT-PCR؛ RT-qPCR | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 91 |