
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,878 |
تعداد مقالات | 74,135 |
تعداد مشاهده مقاله | 137,881,263 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,242,398 |
بررسی ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام و فراسنجه های تولید گاز گیاه عدسک آبی | ||
تولیدات دامی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 27 مرداد 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2025.386994.623823 | ||
نویسندگان | ||
محمد حسن حیدری فر1؛ محمدعلی نوروزیان* 2؛ بهزاد خرمی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
2دانشیار، گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
3استادیار، گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده هدف: این مطالعه با هدف بررسی ترکیب شیمیایی، تجزیهپذیری ماده خشک و پروتئین خام و فراسنجههای تولید گاز گیاه عدسک آبی در تغذیه دام انجام شد. روش پژوهش: در بخش اول ترکیب شیمیایی و مواد معدنی، فراسنجههای تولید گاز و تجزیهپذیری ماده خشک و پروتئین خام گیاه عدسک آبی (از دو منطقه رشت و ورامین) و علوفه یونجه به روشهای استاندارد تعیین شد. در بخش دوم با توجه به ترکیب پروتئین خام عدسک آبی، ارزش تخمیری تولید گاز نمونههای جیرههای آزمایشی شاهد (60 درصد کنسانتره و 40 درصد علوفه) و جایگزینی 25، 50، 75 و 100 درصد یونجه با عدسک آبی اندازه گیری شد. یافته ها: پروتئین خام در گیاه کامل عدسک آبی ورامین بیشتر از گیاه کامل عدسک آبی رشت و علوفه یونجه بود (01/0>P). الیاف نامحلول در شوینده خنثی(NDF) در گیاه کامل عدسک آبی رشت و ورامین بیشتر از علوفه یونجه بود (01/0>P). خاکستر خام در گیاه کامل عدسک آبی ورامین بیشتر از گیاه کامل عدسک آبی رشت و علوفه یونجه بود (01/0>P).. غلظت مواد معدنی پر مصرف (کلسیم، فسفر، منیزیم و پتاسیم) و کم مصرف (مس، روی، آهن و منگنز) در بین دو نمونه تفاوت داشت. در تمامی ساعتهای انکوباسیون، میزان تولید گاز در نمونه یونجه بیشتر از عدسک آبی بود (05/0>P). همچنین ظرفیت و نرخ تولید گاز، مقدار انرژی قابل متابولیسم و گوارش پذیری ماده آلی در نمونه یونجه بیشتر از عدسک آبی به دست آمد (01/0>P). میزان تولید گاز متان عدسک آبی نیز کمتر از یونجه بود (01/0>P). بخش سریع تجزیه ماده خشک و پروتئین خام عدسک آبی (بهترتیب 3/32 و 0/27درصد) بهطور معنیداری قابلیت تجزیه سریعتری نسبت به یونجه (به ترتیب 6/22 و 9/25 درصد) داشت(01/0>P). همچنین مقدار بخش کند تجزیه، نرخ ثابت تجزیه پذیری و تجزیه پذیری موثر در نرخ عبور 02/0، 04/0 و 06/0 در ساعت ماده خشک و پروتئین خام یونجه بالاتر از عدسک آبی رشت بود (01/0>P). جایگزینی یونجه با عدسک آبی در تیمارهای آزمایشی باعث کاهش معنی دار تولید گاز در ساعات مختلف انکوباسیون بویژه در سطوح بالای جایگزینی شد (01/0>P). همچنین فراسنجههای ظرفیت تولید گاز (b) و مقدار انرژی قابل متابولیسم در گروه شاهد فاقد عدسک آبی بیشترین و در تیمار جایگزینی کامل عدسک آبی با یونجه کمترین مقدار بود (01/0>P). نتیجه گیری: با توجه به محتوای پروتئین خام و غلظت مواد معدنی بالای عدسک آبی، این گیاه می تواند به عنوان منبع ارزشمندی در تغذیه دام استفاده شود. هرچند که آزمایشات بیشتری بویژه در شرایط مزرعه پیشنهاد می شود. | ||
کلیدواژهها | ||
تخمیر؛ ترکیب شیمیایی؛ تولید گاز؛ عدسک آبی؛ یونجه | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 92 |