| تعداد نشریات | 163 |
| تعداد شمارهها | 6,877 |
| تعداد مقالات | 74,134 |
| تعداد مشاهده مقاله | 137,824,363 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,228,829 |
پتانسیل کنترل بیولوژیک سفیدک پودری خیار بهواسطه القای ترکیبات فنلی توسط فرمولاسیونهای میکروبیBacillus subtilis B2 و Trichoderma harzianum K18 | ||
| دانش گیاهپزشکی ایران | ||
| دوره 55، شماره 2، اسفند 1403، صفحه 275-289 اصل مقاله (1.95 M) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijpps.2025.396550.1007084 | ||
| نویسندگان | ||
| لاچین مختارنژاد1؛ شهرام نعیمی1؛ محسن فرزانه* 2 | ||
| 1بخش کنترل بیولوژیک، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران | ||
| 2گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، اوین، تهران، ایران | ||
| چکیده | ||
| سفیدک پودری خیار (Podosphaera xanthii) بهعنوان یکی از مخربترین تهدیدات خسارتزای خیار، کنترل شیمیایی را بهدلیل بروز مقاومت قارچ عامل بیماری، با چالش مواجه کرده است. عوامل کنترل بیولوژیک بهعنوان جایگزینی سازگار با محیطزیست از طریق مکانیسمهای مختلف، از جمله افزایش تولید ترکیبات فنلی، در مهار بیماری مؤثر هستند. در این پژوهش دو فرمولاسیون بیوکنترلیBacillus subtilis B2 وTrichoderma harzianum K18 و قارچکش دومارک بهترتیب شدت بیماری را به 84/30%، 16/39% و 49/31% در گلخانه کاهش دادند. ارزیابی بیوشیمیایی ترکیبات فنلی با روشهای اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اختلاف معنیدار بین تیمارها را تأیید کرد: محتوای فنل کل در گیاهان شاهد سالم 33/30 تا 7/37 میلیگرم بر ۱۰۰ گرم وزن خشک بود که ۴۸ ساعت پس از آلودگی (اوج پاسخ) 7/103% افزایش یافت و در تیمارهای B2،K18 و دومارک، بهترتیب به 12/159% ، 18/129% و 98/142% رسید. فلاونوئید کل نیز تحت تأثیر B2 و K18 بهترتیب 5/373% و 2/389% افزایش نشان داد. آنالیز HPLC در زمان اوج پاسخ، شناسایی هفت ترکیب فنلی را ممکن ساخت که کافئیک اسید (غلظت پایه: ۲۳ میلیگرم/۱۰۰ گرم وزن خشک) و افزایش %154 تحت K18 برجسته بود. فرولیک اسید (%205)، روتین (%103) و رزمارینیک اسید (%145) بیشترین افزایش را در حضور K18 داشت، ضمنآنکه روتین همبستگی منفی با شدت بیماری نشان داد. به نظر میرسد القای هدفمند ترکیبات فنلی ازجمله کافئیک اسید و روتین که به احتمال از مجرای فعالسازی مسیرهای مقاومت و القای بیان ژنهایی دفاعی محقق میشود در مهار بیماری موثر است. | ||
| کلیدواژهها | ||
| سفیدک پودری خیار؛ فرمولاسیونهای میکروبی؛ ترکیبات فنلی؛ مکانیسم دفاعی | ||
| مراجع | ||
|
RERERENCES Agati, G. (2012). Flavonoids as antioxidants in plants: Location and functional significance. Plant Science, 196: 67-76. https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2012.07.014. Bonaterra, A., Badosa, E., Cabrefiga, J., Francés, J. & Montesinos, E. 2012. Prospects and limitations of microbial pesticides for control of bacterial and fungal pomefruit tree diseases. Trees. 26, 215–226. https://doi.org/ 10.1007/s00468-011-0626-y. Klessig D.F., Choi H.W., Dempsey D.A. (2018). Systemic acquired resistance and salicylic acid: Past, present, and future. Mol. Plant-Microbe Interact, 31:871–888. doi: 10.1094/MPMI-03-18-0067-CR. Gill, S. S., & Tuteja, N (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 48(12), 909-930. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2010.08.016. Hafez, Y.M., El-Nagar, A.S., Elzaawely, A.A., Kamel, S., Maswada, H. F. (2018) Biological control of Podosphaera xanthii the causal agent of squash powdery mildew disease by upregulation of defense-related enzymes. Egypt J Biol Pest Control 28(1):57. https://doi.org/10.1186/s41938-018-0058-8. Harman. G. E., Howell, C. R., Viterbo, A., Chet, I. & Lorito, M. (2004). Trichoderma species—opportunistic, avirulent plant symbionts. Nature Reviews Microbiology, 2(1), 43-56. https://doi.org/10.1038/nrmicro797. Jetiyanon, K., Fowler, W. D., & Kloepper, J. W. (2003). Broad-spectrum protection against several pathogens by PGPR mixtures under field conditions in Thailand, Plant Diseases, 87, 1390–1394. https://doi.org/10.1094/ PDIS.2003.87.11.1390. Li Q, Liu Z, Jiang Z, Jia M, Hou Z, Dou D , Yu J. (2025). Phenylalanine metabolism-dependent lignification confers a rhizobacterium-induced plant resistance. Plant Physiology, 197, (2), https://doi.org/10.1093/plphys/kiaf016 Lugtenberg, B., & Kamilova, F. (2009). Plant-growth-promoting rhizobacteria. Annual Review of Microbiology, 63, 541-556. https://doi.org/10.1146/annurev.micro.62.081307.162918 Lattanzio, V., Lattanzio, V. M. T., & Cardinali, A. (2006). Role of phenolics in the resistance mechanisms of plants against fungal pathogens and insects. In: Phytochemistry: Advances in Research, (pp. 23-67). Research Signpost. Monfil, V.O. & Casas-Flores, S. 2014. Molecular mechanisms of biocontrol in Trichoderma spp. and their applications in agriculture. Biotechnology and Biology. 8, 447. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-59576-8.00032-1. McGrath, M. T., & Shishkoff, N. (2003). Resistance to QoI fungicides in Podosphaera xanthii populations causing powdery mildew of cucurbits. Plant Disease, 87(8), 894-902. Mandal, S., Kar. I., Mukherjee, A. K., Acharya, P. (2010). Elicitor-Induced Defense Responses in Solanum lycopersicum agains Ralstonia solanacearum. Journal of Phytopathology, 158(9), 609-615 https://doi.org/ 10.1155/2013/561056. Martínez-Cruz, J., Romero, D., Dávila, J. C. & Pérez-García, A. 2014. The Podosphaera xanthii haustorium, the fungal Trojan horse of cucurbit-powdery mildew interactions. Fungal Genetics and Biology. 71, 21–31. https:// doi.org/ 10.1016/j.fgb.2014.08.006. Manafi, M., Umakantha, B., Narayana Swamy, H. D. and Mohan, K. 2009b. Evaluation of high-grade sodium bentonite on performance and immune status of broilers, fed aflatoxin and ochratoxin. World Mycotoxin J., 2(4): 435-440. https://doi.org/10.3920/WMJ2009.1136. Mirzaei, A., Panahi, P.,Langarizadeh,M & Sedghi, S. (2024). Identifying and validating the components for the development of an information system for health grey literature in Iran: A mixed method approach. Journal of Education and Health Promotion.13 (8): 128-135. https://doi.org/10.4103/jehp.jehp_624_23. Rur M., Rämert B., Hökeberg M., Vetukuri R. R., Grenville-Briggs L., Liljeroth E. (2018). Screening of alternative products for integrated pest management of cucurbit powdery mildew in Sweden. Eur J Plant Pathol 150:127–138, https://doi 10.1007/s10658-017-1258-x. Schabenberger, O. (2006). SAS for Mixed Models (2nd ed.). SAS Institute. https://doi.org/10.1080/10543400601 001600. Sharma, N. Singh N. K. & Bhadwal M. S. (2011). Relationship of somatic cell count and mastitis: an overview. Asian-Aust. J. Anim. Sci. Vol. 24, No. 3127, 544–555: 429 - 438 https://doi.org/10.5713/ajas.2011.10233. Sedaghati, M (2012) Biological control of cucumber powdery mildew using Bacillus isolates. [Master's thesis, University of Tehran]. (In Persian). Steel, R. G. D., Torrie, J. H., & Dickey, D. A. (1997). Principles and Procedures of Statistics: a biometrical approach (3rd ed.). McGraw-Hill. Sun, J., Mu, Q., Kimura, H., Murugadoss, V., He, M., Du, W., & Hou, C. (2022). Oxidative degradation of phenols and substituted phenols in the water and atmosphere: a review. Advanced Composites and Hybrid Materials, 5(2), 627–640. https://doi.org/10.1007/s42114-022-00435-0. Tavan, M., Azizi, A., Sarikhani, H., Mirjalili, M. H., Rigano M. M. (2022). Phenolics diversity among wild populations of Salvia multicaulis: as a precious source for antimicrobial and antioxidant applications Natural Product Research. 36 (5), 1332-1336 https://doi.org/10.1080/14786419.2020.1864369 Telles, N. R., Sakuno, E., Cardoso, C. A. L., & Guimarães, R. C. A. (2017). Validation of an HPLC-DAD method for determination of phenolic acids and flavonoids in Baccharis trimera extracts. Acta Poloniae Pharmaceutica, 74(3), 851-854. https://doi.org/10.3390/plants12051057. Vermeers, S., & Nicholson, R. L. (2007). Phenolic compounds and their role in disease resistance. In Plant Biochemistry (pp. 611-634). Academic Press. https://doi.org/10.1146/annurev.py.30.090192.002101. Waterman, P. G., & Mole, S. (1994). Analysis of Phenolic Plant Metabolites. Blackwell Scientific Publications. Wu, J., He, P., He, P. et al. (2025). Bacillus subtilis YN2014090 water-dispersible granular formulation for controlling powdery mildew on cucumber. Journal of Crop Health 77, 15. https://doi.org/10.1007/s10343-024-01078-5. Yao, X., Guo, H., Zhang, K., Zhao, M., Ruan, J. & Chen, J. (2023). Trichoderma and its role in biological control of plant fungal and nematode disease. Frontier Microbiology, 14,1160551. https://doi.org/10.3389/fmicb. 2023.1160551. Zhishen, J., Mengcheng, T., & Jianming, W. (1999). The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry, 64(4), 555-559. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(98)00102-2. | ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 81 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 11 |
||