
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,878 |
تعداد مقالات | 74,135 |
تعداد مشاهده مقاله | 137,876,104 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,235,196 |
ارزیابی کیفی و مدت ماندگاری ماهی یال اسبی سربزرگ (Trichiurus lepturus) طی نگهداری در یخ | ||
شیلات | ||
دوره 78، شماره 3، مهر 1404، صفحه 247-260 اصل مقاله (1.07 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2025.389859.1448 | ||
نویسندگان | ||
ناصر پرهیزکار؛ سلیم شریفیان* | ||
گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران. | ||
چکیده | ||
کیفیت ماهی تازه مهمترین نگرانی برای صنعت و مصرفکنندگان است. تاکنون از روشهای متعددی برای حفظ کیفیت ماهی در طی نگهداری ماهی استفاده شده است. نگهداری در یخ همواره یکی از روشهای پرکاربرد نگهداری محصولات شیلاتی بهویژه هنگام عرضة آن به مشتریان بوده است. ماهی یال اسبی سربزرگ (Trichiurus lepturus) یکی از گونههای تجاری صید شده در آبهای خلیج فارس و دریای عمان است که عموماً جهت صادرات صید میشود. هدف از مطالعة حاضر ارزیابی کیفی و مدت ماندگاری ماهی یال اسبی سربزرگ طی 12 روز نگهداری در یخ با استفاده از شاخصهای حسی (QIM)، شاخصهای شیمیایی (pH، TVB-N، TMA، FFA، PV، TBA) و شاخص میکروبی (شمار کلی باکتریهای مزوفیل و سرمادوست) بوده است. نتایج ارزیابی شیمیایی نشان داد که pH گوشت در طی دورة نگهداری از 38/6 در ماهی تازه به 13/7 در انتهای دوره رسیده است. میزان TMA و TVB-N در طول دورة نگهداری بهطور معنیداری افزایش و بهترتیب به 44/11 و 15/32 میلیگرم ازت فرار در صد گرم گوشت در انتهای دورة نگهداری رسید. تمامی شاخصهای فساد چربی بهطور معنیداری با افزایش روزهای نگهداری افزایش یافت. شمار کلی مزوفیلها و سرمادوستها (لگاریتم پرگنه در هر گرم گوشت) در ماهی تازه و شروع دورة نگهداری بهترتیب برابر با 2/79 و 1/35 بود و با افزایش روزهای نگهداری به 78/6 و 10/97لگاریتم پرگنه در هر گرم گوشت یال اسبی در روز دوازدهم رسید (0/05>P). نتایج ارزیابی حسی نشان داد که مجموع نمرات QIM در روزهای صفر، سوم، ششم، نهم و دوازدهم بهترتیب برابر با 0، 7/85، 11/95، 18/60و 22/00بوده است. همبستگی بالایی بین ارزیابی میکروبی و شاخصهای QIM مشاهده شد. در مجموع نتایج ارزیابی شیمیایی، میکروبی و حسی نشان داد که مدت ماندگاری ماهی یال اسبی طی دورة نگهداری در یخ حدود 9-8 روز میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
تازگی؛ کیفیت؛ ماهی یال اسبی سربزرگ؛ نگهداری در یخ | ||
مراجع | ||
Adenike, O.M., 2014. The Effect of Different Processing Methods on the Nutritional Quality and Microbiological Status of Cat Fish (Clarias lezera). Journal of Food Processing and Technology 5(6), 1-7. DOI: 10.4172/ 2157-7110.1000333 AOAC., 2000. Official methods of analysis of the Association of the Official Analysis Chemists (17th ed.). Washington, DC: Association of Official Analytical Chemists. Bensid, A., Ucar, Y., Bendeddouche, B., Özogul, F., 2014. Effect of the icing with thyme, oregano and clove extracts on quality parameters of gutted and beheaded anchovy (Engraulis encrasicholus) during chilled storage. Food Chemistry 145, 681-686. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.08.106 Cheng, J.H., Sun, D.W., Zeng, X.A., Liu, D., 2015. Recent Advances in Methods and Techniques for Freshness Quality Determination and Evaluation of Fish and Fish Fillets: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 55(7), 1012-1225. DOI: 10.1080/10408398.2013.769934 Chudasama, B.G., Dave, T.H., Bhola, D.V., 2018. Comparative study of quality changes in physicochemical and sensory characteristics of iced and refrigerated chilled store Indian mackerel (Rastrelliger kanagurta). Journal of Entomology and Zoology Studies 6(4), 533-537. Chotimarkorn, C., 2014. Quality changes of anchovy (Stolephorus heterolobus) under refrigerated storage of different practical industrial methods in Thailand. Journal of Food Science and Technology 51(2), 285-293. DOI: 10.1007/s13197-011-0505-y Duarte, A.M., Silva, F., Pinto, F.R., Barroso, S., Gil, M.M., 2020. Quality Assessment of Chilled and Frozen Fish—Mini Review. Foods 9(12), 1739. DOI: 10.3390/foods9121739 Erikson, U., Truong, H.T.M., Le, D.V., Pham, P.D., Svennevig, N., Phan, V.T., 2019. Harvesting procedures, welfare and shelf life of ungutted and gutted shortfin pompano (Trachinotus falcatus) stored in ice. Aquaculture 498, 236-245. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2018.06.085 FAO., 2023. The State of World Fisheries and Aquaculture 2022 - Meeting the sustainable development goals. Rome. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO., 227. Huss, H.H., 1995. Quality and quality changes in fresh fish. In FAO Fisheries Technical paper, No: 334; FAO: Roma. Jeyakumari, A., Narasimha Murthy, L., Visnuvinayagam, S., 2018. Biochemical and Microbiological Quality Changes of Indian Oil Sardine (Sardinella longiceps) Stored under Flake Ice and Dry Ice. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences 7(8), 2758-2765. DOI: 10.20546/ijcmas.2018.708.289 Masoomi, Z., Haghi, M., Momeni, M., Zakeri, M., 2021. Population structure analysis of largehead hairtail fish (Trichiurus lepturus, Linnaeus 1758) in bottom trawl by-catch in Kolahi to Dargahan waters. Journal of Fisheries 74(1), 61-71. DOI: 10.22059/jfisheries.2021.314549.1213 (In Persian) Mirboluk, B., Ghasemzadeh, J., Sharifian, S., 2020. Quality changes of Jinga shrimp (Metapenaeus affinis) during delayed storage in ice. Iranian Scentific Fisheries Journal 29(3), 167-177. DOI: 20.1001.1.10261354.1399.29.3.15.7 (In Persian) Oehlenschlager, J., 2014. Seafood Quality Assessment. In: Boziaris, I.S. (ed) Seafood Processing Technology, Quality and Safety. UK: John Wiley & Sons, Ltd. Özyurt, G., Kuley, E., Özkütük, S., Özogul, F., 2009. Sensory, microbiological and chemical assessment of the freshness of red mullet (Mullus barbatus) and goldband goatfish (Upeneus moluccensis) during storage in ice. Food chemistry 114, 505-510. DOI: 10.1016/j.foodchem.2008.09.078 Popelka, P., Jevinova, P., Marcinčák, S., 2016. Microbiological and chemical quality of fresh and frozen whole trout and trout fillets. Potravin Slovak Journal of Food Science 10(1), 431-436. DOI: https://doi.org/10.5219/599 Senapati, M., Sahu, P.P., 2020. Onsite fish quality monitoring using ultra-sensitive patch electrode capacitive sensor at room temperature. Biosensors and Bioelectronics 168, 112570. DOI: 10.1016/j.bios.2020.112570 Sharifian, S., Alizadeh, E., Mortazavi, M. S., Shahriari Moghadam, M., 2014. Effects of refrigerated storage on the microstructure and quality of Grouper (Epinephelus coioides) fillets. Journal of Food Science and Technology 51(5), 929-935. DOI: 10.1007/s13197-011-0589-4 Sharifian, S., Sharifian, S., Mortazavi, M.S., 2020. Quality changes of anchovy (Encrasicholina punctifer) during iced storage. Iranian Scentific Fisheries Journal 29(5), 37-47. DOI: 20.1001.1.10261354.1399.29.5.12.8 (In Persian) Sharifian, S., 2023. Quality assessment and shelf life of narrow-barred Spanish mackerel (Scomberomorus commerson) and Javelin grunter (Pomadasys kaakan) fillets during refrigerated storage. Journal of Fisheries 76(3), 487-498. DOI: 10.22059/jfisheries.2023.360410.1391 (In Persian) Vázquez-Sánchez, D., García, E.E.S., Galvão, J.A., Oetterer, M., 2020. Quality Index Method (QIM) Scheme Developed for Whole Nile Tilapias (Oreochromis niloticus) Ice Stored under Refrigeration and Correlation with Physicochemical and Microbiological Quality Parameters. Journal of Aquatic Food Product Technology 29(3), 307–319. DOI: 10.1080/10498850.2020.1724222 Viji, P., Tanuja, S., Ninan, G., Lalitha, K.V., Zynudheen, A.A., Binsi, P.K., Srinivasagopal, T.K., 2015. Biochemical, textural, microbiological and sensory attributes of gutted and ungutted sutchi catfish (Pangasianodon hypophthalmus) stored in ice. Journal of Food Science and Technology 52(6), 3312-3321. DOI: 10.1007/s13197-014-1358-y Wang, S., Wang, P., Cui, Y., Lu, W., Shen, X., Zheng, H., Xue, J., Chen, K., Zhao, Q., Shen, Q., 2022. Study on the physicochemical indexes, nutritional quality, and flavour compounds of Trichiurus lepturus from three representative origins for geographical traceability. Frontiers in Nutrition 9, 1034868. DOI: 10.3389/fnut.2022.1034868 Wei, H., Tian, Y., Yamashita, T., Ishimura, G., Sasaki, K., Niu, Y., Yuan, C., 2020. Effects of thawing methods on the biochemical properties and microstructure of pre rigor frozen scallop striated adductor muscle. Food Chemistry 319, 126559. DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.126559 Wu, L., Pu, H. Sun, D., 2019. Novel techniques for evaluating freshness quality attributes of fish: A review of recent developments. Trends in Food Science and Technology 83, 259-273. DOI: 10.1016/j.tifs.2018.12.002 Xu, Y., Liu, Y., Zhang, C., Li, X., Yi, S., Li, J., 2015. Physicochemical responses and quality changes of turbot (Psetta maxima) during refrigerated storage. International Journal of Food Properties 19(1), 196-209. DOI: 10.1080/10942912.2015.1022260 Yu, J.W., Kim, H.J., Seol, H.J.K., Ko, J.Y., Kim, S.H., Yang, J.Y., Lee, B.L., 2019. Evaluation of Largehead Hairtail Trichiurus lepturus Freshness Using Sensory and Chemical Analyses. Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 52(6), 735-739. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 92 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 30 |