| تعداد نشریات | 163 |
| تعداد شمارهها | 6,877 |
| تعداد مقالات | 74,134 |
| تعداد مشاهده مقاله | 137,824,365 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,228,831 |
اثر کیفیت نور با منبع LED بر ویژگیهای فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه نخود گل آبی (Clitoria ternatea) | ||
| علوم باغبانی ایران | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 01 مرداد 1404 اصل مقاله (1.03 M) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2025.391500.2260 | ||
| نویسندگان | ||
| حسین نوری1؛ داریوش رمضان2؛ زینب محکمی* 3؛ مریم رحیمی4؛ یوسف فرخ زاد5 | ||
| 1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. | ||
| 2استادیار، گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران. | ||
| 3استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران | ||
| 4استادیار، گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
| 5استادیار،گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
| چکیده | ||
| به منظور بررسی اثر نور LED تکمیلی بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نخود گل آبی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1401 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل شاهد (بدون نور تکمیلی)، نور آبی تکمیلی، نور فرابنفش A تکمیلی، نور آبی+ فرابنفش A با نسبت 1:1، نور آبی و به دنبال آن نور فرابنفش A، نور فرابنفش A و به دنبال آن نور آبی بودند. نتایج نشان داد نور تکمیلی آبی و فرابنفش A به طور معنیداری ارتفاع بوته نخود گلآبی را کاهش داد. وزن تر و خشک اندامهوایی در تیمار تابش نور آبی بیشتر از سایر تیمارهای نور تکمیلی بود اما تفاوت معنیداری با شاهد نداشت. محتوای رنگریزههای فتوسنتزی با تابش نور تکمیلی آبی افزایش یافت و تابش نور آبی توانست محتوای کلروفیل a، b و کاروتنوئید را بهترتیب 39/2، 31/2 و 32/3 برابر افزایش دهد. نور LED آبی منجر به افزایش 84/2 و 39/2 برابری محتوای آنتوسیانین و فلاونوئید نسبت به نور خورشید شد. تغییرات محتوای فنل نشان داد تابش متناوب نور فرابنفش A سپس نور آبی منجر به افزایش 18/2 برابری محتوای فنل نسبت به شاهد شد. محتوای تانن گلبرگ با کاربرد نور آبی بهطور معنیداری افزایش یافت و نور آبی محتوای تانن گلبرگ را نسبت به تیمارهای شاهد، تابش نور فرابنفش A و تابش متناوب نور فرابنفش A سپس نور آبی به ترتیب 63/1، 67/1 و 54/1 برابر افزایش داد. به طور کلی بهنظر میرسد نور تکمیلی آبی منجر به بهبود خصوصیات کیفی نخود گل آبی میشود. | ||
| کلیدواژهها | ||
| آنزیمهای آنتیاکسیدان؛ آنتوسیانین؛ نور مصنوعی؛ نور LED آبی؛ نور LED فرابنفش | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 95 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 23 |
||