
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,877 |
تعداد مقالات | 74,134 |
تعداد مشاهده مقاله | 137,824,778 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 107,229,126 |
تعیین سن مناسب پروار بر اساس خصوصیات لاشه بره نر افشاری در دوره پس از شیرگیری | ||
علوم دامی ایران | ||
دوره 56، شماره 3، مهر 1404، صفحه 529-544 اصل مقاله (1.48 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2025.388629.654053 | ||
نویسندگان | ||
سید سعید موسوی* 1؛ حمید امانلو2 | ||
1بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، زنجان، ایران | ||
2گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان& زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر به منظور بررسی سن مناسب پروار بره افشاری انجام شده است، برای این منظور تعداد 24 راس بره نر افشاری در چهار گروه سنی 60، 90، 120 و 150 روزگی به ترتیب با میانگین وزن 83/22، 73/27، 30/36 و 55/42 کیلوگرم در ابتدای پروار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده گردید. هدف این آزمایش براساس مطالعه قبلی، رسیدن به وزن کشتار 50 کیلوگرم در کمترین زمان بود که نتایج نشان داد که میانگین سن کشتار تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار داشت، به طوری که برههای پروار شده در سنین 60 و 90 روز ، سن کشتار کمتری نسبت به سایر تیمارها داشتند(05/0>P). اثر سن شروع پروار بر روی افزایش وزن برهها معنیدار بود، بهطوری که تیمار 90 روزگی بیشترین افزایش وزن روزانه (333 گرم) را داشت(05/0P<). از نظر مقدار ماده خشک مصرفی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیدار وجود داشت. کمترین مقدار ماده خشک مصرفی مربوط به تیمار 60 روزگی (31/1 کیلوگرم) بود و با افزایش سن مقدار آن افزایش یافت(0001/0P<). با افزایش سن شروع پروار ضریب تبدیل غذایی به طور معنیدار افزایش یافت و بیشترین مقدار مربوط به تیمار 150 روزگی (72/7) وکمترین آن مربوط به تیمار 90 روز (48/4) بود(0003/0= P). وزن گردن بین تیمارها تفاوت معنیداری نشان داد و به ترتیب در تیمارهای اول، دوم، سوم و چهارم، 848/0، 693/0، 975/0 و 770/0 کیلوگرم بود(0001/0P<). وزن دست، سینه، ران و راسته بین تیمارها مشابه بود و تفاوت معنیدار نداشت اما، وزن دنبه بهطورمعنیداری در تیمارهای 60 و 90 روزگی بالاتر از 120 و 150 روزگی بود (به ترتیب، 063/3 و 200/3 کیلوگرم در مقابل 085/2 و 427/2 کیلوگرم)(0029/0=P). وزن لاشه گرم و نیملاشه سرد از لحاظ آماری تفاوتی نداشت اما بیشترین وزن لاشه سرد مربوط به تیمار اول با شروع پروار 60 روزگی (683/26 کیلوگرم) و کمترین مقدار آن به تیمار 3 با شروع پروار 120 روزگی (933/23 کیلوگرم) بود. وزن گوشت و استخوان نیملاشه سرد تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی نداشت. وزن چربی زیرجلدی به طور معنیدار در 120 روزگی کمترین مقدار و در 90 روزگی بیشترین مقدار بود (0152/0=p)و وزن چربی بین عضلات در نیملاشه سرد در تیمارهای آزمایشی مشابه بود (05/0<P). اما، وزن چربی کل همراه با چربی احشایی در نیملاشه سرد تفاوت معنیدار داشت (0500/0=p)و در تیمارهای 60 و 90 روزگی (به ترتیب، 218/5 و 300/5 کیلوگرم) بالاتر از 120 روزگی (347/4 کیلوگرم) بود و تیمار 4 با شروع پروار 150 روزگی (626/4 کیلوگرم) تفاوتی با سایر تیمارها نداشت.کمترین سن کشتار در برههای کشتار شده در سن شروع پروار 90 روز مشاهده شد که معنیدار بود (05/0>P). بهطور کلی میتوان نتیجهگیری نمود که سن مطلوب شروع پروار برههای نر افشاری قابل توصیه از نظر ترکیبات لاشه و مقرون به صرفهبودن 90 روز و با وزن شروع پروار حدود 27 کیلوگرم میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
سن شروع؛ پروار؛ کشتار؛ بره نر افشاری | ||
مراجع | ||
منابعاسدی مقدم، ر. و ا. حسنین. 1361. بررسی مقایسهای ظرفیت تولید و تولید مثل چهار نژاد گوسفند بومی ایران. 1-رشد، قدرت پروار و خصوصیات لاشه. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد 13-شمارههای 1 و 2 و3 و4. نشریه دانشکده کشاورزی. دانشگاه تهران. امام جمعه کاشان، ن.، م. خالداری.، ا. افضل زاده. 1386. بررسی اثر طول مدت بر صفات رشد، لاشه و بازده اقتصادی بره های نر نژاد شال . مجله تحقیقات دامپزشکی دانشگاه تهران. 62(1). 38-33. ایلامی، ب. 1374. شناسایی گوسفند ترکی قشقائی استان فارس. گزارش طرح تحقیقاتی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان فارس. چگینی، ع.، م. اسلامی.، ه. منصوری و ب. یار احمدی. 1384. اثر سن و جنس بر روی خصوصیات و ترکیبات لاشه برههای لری. مجموعه مقالات دومین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. حسن پور،م.1344.بررسی پرواربندی ومقایسه سه نوع جیره غذایی با دو نژاد گوسفند بلوچی ورامبویه ،پایان نامه دانشکده دامپزشکی.دانشگاه تهران. حسنی نژاد، م.ا. 1374. بررسی استعداد پروار بره در گلههای گوسفند کردی استان کردستان. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان کردستان. زمانی دهکردی، ف.، م. ع. ادریس.، غ. ر. قربانی و م. ج. ضمیری. 1375. اثر سطوح انرژی جیره و وزن کشتار در کاهش چربی لاشه و همبستگی برخی از ابعاد ظاهری بدن با چربی لاشه در برههای نر لری بختیاری. مجموعه مقالات اولین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. صفحه 211-215. شاد نوش، غ. ر.، م. ع. ادریس و غ. ر. قربانی. 1375. اثر وزن کشتار و سطوح انرژی جیره روی خصوصیات لاشه گوسفندان نر نژاد لری بختیاری. مجموعه مقالات اولین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. صفحه 259. طالبی، م. ع و م. ع. ادریس. 1378. اثر مدت پروار بر رشد و خصوصیات لاشه برههای نر لری بختیاری. مجموعه مقالات دومین سمینار پژوهشی تغذیه دام و طیور کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. صفحه 231-237. طالبی، م. ع. 1377. اثر مدت پروار و قطع دنبه بر رشد و ترکیب لاشه برههای نر لری بختیاری. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان چهار محال بختیاری. عالم زاده، م. ج. سراج و س. نوروزی، 1384. بررسی و تعیین مناسبترین سن و فصل پرواربندی گوسفند در خوزستان. مجموعه مقالات دومین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. فرزاد، ع. ر. 1375. بررسی اثر وزن زنده بر روی کیفیت لاشه برههای نر پرواری بلوچی. مجموعه مقالات اولین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. صفحه 44-53. فرزاد، ع. ر. 1376. شناسایی گوسفند قره گل. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان خراسان. فرزاد، ع. ر.، ع. ا. اردلان دوست و غ. ر. اشرفی زاده. 1383. اثر مدت پروار در کمیت و کیفیت لاشه برههای نر قرهگل. مجموعه مقالات اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور. دانشکدههای کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه تهران. کرمی، م. 1378. بررسی بازده غذائی، خصوصیات لاشه و اندازههای ظاهری بدن در پرواربندی بهاره برههای نر و ماده نژاد بختیاری. مجموعه مقالات دومین سمینار پژوهشی تغذیه دام و طیورکشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. کیان زاد، م. ر. 1372. بررسی اثر سن و جنس بر روی میزان رشد و خصوصیات لاشه برههای پرواری. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی. دانشگاه تهران. کرمی، م. 1378. بررسی اثر مدت زمان دوره شیرخوارگی بر رشد و خصوصیات لاشه برههای لری بختیاری. چکیده نتایج طرحهای تحقیقاتی خاتمه یافته معاونت آموزش و تحقیقات وزارت جهاد سازندگی. موسوی، س. س.، م. منعم.، ح. امانلو.، م. ع. عباسی و ج. محمدی نژاد. 1384. بررسی اثر طول مدت پروار بر خصوصیات لاشه برههای نر افشاری. گزارش طرح تحقیقاتی مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان. نقدی پور، ر. 1375. مقایسه خصوصیات پرواری سه گروه وزنی گوسفند توده بهمئی در استان. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کهکیلویه و بویر احمد. ولی زاده، ر. و ف. دستیار. 1375. مقایسه پرواربندی برههای نر و ماده بلوچی با دو روش معمولی و زود از شیرگیری. مجموعه مقالات اولین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. یار احمدی، ب.، ا. چگینی.، م. ح. بیرانوند و م. محمد طاقی. 1384. مجموعه مقالات دومین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور. RERERENCES Ali, A., Raza, S. H., & Ghaffar, A. (1990). Eating and rumination in relation to age of lactating buffalo. Applied Animal Behaviour Science, 28(3), 273-279. Angela Cividini,A.,. Kompan,D., Žgur,S. (2007). the effect of production system and weaning on lamb carcass traits and meat characteristics of autochthonous jezersko-solčava breed.Agricultural and Food Sciences. 636.3:636.084.1; 636.3:637.5.04/.07 Balci, F, Karakaş, E (2007). The Effect of Different Slaughter Weights on the Fattening Performance, Slaughter and Carcass Characteristics of Male Karayaka Lambs. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 31, 25-31 Belanche, A., Palma-Hidalgo, J. M., Nejjam, I., Jiménez, E., Martín-García, A. I., & Yáñez-Ruiz, D. R. (2020). Inoculation with rumen fluid in early life as a strategy to optimize the weaning process in intensive dairy goat systems. Journal of dairy science, 103(6), 5047-5060. Bernard,M., Cheng,L., Chantelauze,C., Song,Y., Jeanleboeuf,A., Sagot,L., Cantalapiedra-Hijar,G. (2020). Nitrogen partitioning and isotopic discrimination are affected by age and dietary protein content in growing lambs. Animal ,14:5, pp 942–951. doi:10.1017/S1751731119002647 Bicer, O., Güney, O., & Pekel, E. (1995). Effect of slaughter weight on carcass characteristics of Awassi male lambs. Journal of Applied Animal Research, 8(1), 85-90. Budisatria, I. G. S. (2006). Dynamics of small ruminant development in Central Java-Indonesia. Wageningen University and Research. Dida, M. F., Challi, D. G., &Gangasahay, K. Y. (2019). Effect of feeding different proportions of pigeon pea (Cajanus cajan) and neem (Azadirachta indica) leaves on feed intake, digestibility, body weight gain and carcass characteristics of goats. Veterinary and Animal Science, 8, 100079. FAO (UN Food Agric. Organ.). (2009). Global agriculture towards 2050. Fernández, C., Pérez-Baena, I., Marti, J. V., Palomares, J. L., Jorro-Ripoll, J., & Segarra, J. V. (2019). Use of orange leaves as a replacement for alfalfa in energy and nitrogen partitioning, methane emissions and milk performance of murciano-granadina goats. Animal Feed Science and Technology, 247, 103-111. Freking, B. A., Keele, J. W., Nielsen, M. K., & Leymaster, K. A. (1998). Evaluation of the ovine callipyge locus: II. Genotypic effects on growth, slaughter, and carcass traits. Journal of Animal Science, 76(10), 2549-2559. Hashem,A.L.S., Shaker,Y.M., Abdel-Fattah,M.S., Amer,H.Z., Ellamei,A.M. (2013). Effect of Weaning Age on Growth Performance and Carcass Traits of Barki Lambs in Siwa Oasis, Egypt. World Applied Sciences Journal 21 (7): 975-982 DOI: 10.5829/idosi.wasj.2013.21.7.2908 Liu,T.,Li,F., Wang,W., Wang,X.,Ma,Zh.,Li,Ch.,Wang,X.,Zheng,Ch. (2022). Early feeding strategies in lambs affect rumen development and growth performance, with advantages persisting for two weeks after the transition to fattening diets. Frontiers in Veterinary Science, 9. DOI 10.3389/fvets.2022.925649 Mao,H.,Wang,Ch., Yu,Zh. . (2019). Weaning Ages Do Not Affect the Overall Growth or Carcass Traits of Hu Sheep. Animals, 9, 356; doi:10.3390/ani9060356 Mikarechian, M., Farid, A., Sefidbakht, N., & Mostafavi, M. (1973). The influence of breed abon feedlot performance of iranian fat-tailed sheep. Iran Agricultural Research, 2(1), 21-29. Mirzaei-Alamouti,H.R., Beiranvand,A., Abdollahi,A., Amanlou,H., Patra,A.K., Aschenbach,J.R. . (2021). Growth Performance, Eating Behavior, Digestibility, Blood Metabolites, and Carcass Traits in Growing-Finishing Fat-Tailed Lambs Fed Different Levels of Dietary Neutral Detergent Fiber with High Rumen Undegradable Protein. Agriculture, 11, 1101. https://doi.org/10.3390/agriculture11111101 Polidori, P., Pucciarelli, S., Cammertoni, N., Polzonetti, V., &Vincenzetti, S. (2017). The effects of slaughter age on carcass and meat quality of Fabrianese lambs. Small Ruminant Research, 155, 12-15. Restitrisnani, V., Pangestu, E., Rianto, E., Kurihara, M., Nabila, F., Adiwinarti, R., &Purnomoadi, A. (2022). Early fattening and improving feeding quality of Kejobong goats could reduce methane production and improve meat production. J. Indonesian Trop. Anim. Agric, 47(1), 55-64. Saaed,N.M.A., Salah,S.E., Al-Adwani,Y. (2024). Influence of Ration Number of Feeding Times System on Productive and Slaughter Traits of Fattening Male Lambs. Egyptian Journal of Veterinary Sciences. pp. 1-10. DOI: 10.21608/EJVS.2024.290058.2102 Saldanha,R.B., Santos,A.C.P., Alba,H.D.R., Rodrigues,C.S., Pina,D.S., Cirne,L.G.A., Santos,S.A., Pires,A.J.V., Silva,R.R., Tosto,M.S.L., Bento,S.C., Grimaldi,A.B., Becker,C.A., Carvalho,G.P. (2021). Effect of Feeding Frequency on Intake, Digestibility, Ingestive Behavior, Performance, Carcass Characteristics, and Meat Quality of Male Feedlot Lambs. Agriculture , 11, 776. https://doi.org/10.3390/agriculture11080776 Tekin, M. E., & Akçapınar, H. (1992). The Comparıson of Turkish Merino and Lincoln x Turkish Merino (Fı) Lambs ın Growth, Fattening and Carcass Characteristlcs. II. Fattening Characteristics. LalahanHayvancılıkAraştırmaEnstitüsüDergisi, 32(1). Tzalis, K., Stanogias, G., & Stefos, K. (1994). Effects of live-weight at slaughter and of sex of lambs of the Serres breed on growth rate and on carcass characteristics and composition. Animal Science Review (Greece), (20). Wang,Sh.,Ma,T.,Zhao,G.,Zhang.N.,Tu,Y.,Li,F.,Cui,K.,Bi,Y.,Ding,H.,Diao,Q. (2019). Effect of Age and Weaning on Growth Performance, Rumen Fermentation, and Serum Parameters in Lambs Fed Starter with Limited Ewe–Lamb Interaction. Animals, 9, 825; doi:10.3390/ani9100825 Wildeus, S., Turner, K. E., & Collins, J. R. (2007). Growth, intake, diet digestibility, and nitrogen use in three hair sheep breeds fed alfalfa hay. Small Ruminant Research, 69(1-3), 221-227. Yim, H. S., Hallford, D. M., & Heird, C. E. (1991). Serum growth hormone and insulin profiles and growth and carcass traits in debouillet lambs treated with ovine growth hormone during the preweaning period. Zhang, N., Teng, Z., Qi, Q., Hu, G., Lian, H., & Gao, T. (2020). Carcass traits, meat quality characteristics, and lipid metabolism-related gene expression pattern of Yaoshan white goats raised in traditional extensive production system: Effects of slaughter age and meat cuts. Small Ruminant Research, 182, 29-36. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 123 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 101 |